FacebookTwitterLinkedIn

Cele trei automobile Rolls-Royce deținute de Lagerfeld s-au vândut cu sume impresionante: un Phantom din 2018 a fost adjudecat cu 436.000 de euro, un Cullinan din 2019 și-a schimbat proprietarul pentru 369.450 de euro, iar Phantom-ul Dropped Coupé din 2017 s-a dat cu 375.500 de euro.Au fost de asemenea scoase la licitație câteva schițe în care este reprezentat modelul Jacques De Bascher, marea și unica iubire a lui Lagerfeld. Deși au avut o relație – platonică, a susținut mereu Lagerfeld – care a durat 18 ani, De Bascher l-ar fi înșelat pe Lagerfeld cu nimeni altul decât Yves Saint Laurent. Kaiserul însă l-a iertat și i-a fost alături omului iubit în ultimele clipe, în 1989, după ce acesta s-a îmbolnăvit de SIDA.

Devastat de moartea lui De Bascher, Lagerfeld s-a îngrășat și s-a lăsat pradă viciilor. Și-a revenit în anul 2000, când creațiile lui Hedi Slimane pentru Dior i-au redeșteptat pofta de viață și dorința de a-și recăpăta silueta. Kaiserul slăbește 40 de kg și adoptă look-ul care l-a consacrat: ochelari negri, gulere înalte, mănuși fără degete. Schimbarea radicală atrage atenția lumii întregi, iar dieta lui devine o carte de succes.
Au urmat șase colecții pe an pentru Chanel, plus activitatea de director de creație la Fendi, nenumărate colaborări în proiecte de modă sau decorațiuni interioare. Schițele sale s-au vândut cu multe mii de dolari la licitații, a colecționat obiecte de artă și de mobilier pe care apoi le-a vândut, a adunat vreo 300 de iPoduri, a deschis o librărie în Paris și și-a împrumutat vocea unui personaj din jocul video Grand Theft Auto și unuia din filmul francez de animație Totally Spies.

În 2013 și-a îndeplinit un vis din copilărie, acela de a deveni caricaturist profesionist: desenele sale cu temă politică au fost publicate constant în ultimii șase ani în cotidianul german Frankfurter Algemeine Zeitung.

În tot acest iureș, dragostea pare să nu-și mai fi găsit locul. Sau poate că iubirea pentru pisica favorită, Choupette, a ocupat spațiul rămas în sufletul Kaiserului după moartea lui Jacques De Bascher.

Karl Lagerfeld s-a stins în februarie 2019, la 85 de ani. Una dintre ultimele sale dorințe a fost ca, după ce va fi incinerat, cenușa să-i fie amestecată cu cea a lui De Bascher, pe care a păstrat-o aproape 30 de ani.