FacebookTwitterLinkedIn

Deși fiecare automobil pe care îl produce este unic, fiind creionat după preferințele clientului, Rolls-Royce și-a propus să ducă individualizarea la următorul nivel: nu doar interiorul, culoarea (sau combinația de culori), dotările ori accesoriile sunt personalizate, ci și forma mașinii.

Rolls-Royce Sweptail

Cea dintâi manifestare a intenției producătorului britanic de a-și reanima divizia de caroserii pe comandă a fost modelul Sweptail, fabricat în întregime manual în 2017. Proiectul a suscitat interes, clienții dorind să comande exemplare unice similare, iar Rolls-Royce a înființat, acum patru ani, departamentul de caroserii customizate, RR Coachbuilding.


Rolls-Royce Boat Tail este primul născut al noului departament și are un preț fabulos: 20 de milioane de lire sterline sau 28 de milioane de dolari. Tema de inspirație nautică vine de la clienți, trei dintre aceștia fiind pasionați de iahting, în mod particular de navigația cu pânze.

Cumpărătorii au fost de acord ca mașinile să aibă aceeași caroserie, dar fiecare să fie personalizată. Automobilele sunt construite după ce reprezentanții Rolls-Royce au discuții aprofundate cu clienții pentru a înțelege cum arată universul lor, cum trăiesc, ce le place și ce nu, cum se distrează și cum arată anturajul lor.

Noul Boat Tail aduce un omagiu predecesorului său, lansat în 1932. Partea din spate a mașinii reproduce puntea din lemn de la pupa unei ambarcațiuni. Furnirul Caleidolegno – un material în două nuanțe, gri și negru, utilizat de obicei la interiorul automobilelor Rolls-Royce – a fost tratat special pentru a putea fi folosit la exterior.


Prin apăsarea unui buton, „puntea” sau portbagajul se deschide teatral, ca aripile unui fluture, dezvăluind un set complet și elegant destinat picnicului: măsuțe, scaune, tacâmuri și veselă de la Christofle Paris, două sticle de șampanie vintage Armand de Brignac și caviar.

Interiorul este elegant fără a fi opulent. Nivelul de finisare este însă impresionant. Scaunele și interiorul portierelor sunt îmbrăcate în piele, iar accentele din lemn sculptat și metal sablat fac trimitere la tema nautică a automobilului. În partea centrală a bordului este încorporat un ceas Bovet 1822, model creat exclusiv pentru Rolls-Royce Boat Tail, iar un stilou Montblanc odihnește în torpedou, în propria cutie confecționată din piele și aluminiu.Rolls-Royce are o tradiție îndelungată în producerea manuală a automobilelor, lucru interesant de mixat astăzi cu tehnologia avansată existentă la fabrica din Goodwood. La fel de spectaculoasă s-a dovedit, de fiecare dată, împletirea abilității artizanilor casei, care-și transmit cunoștințele din generație în generație, cu inspirația și spontaneitatea unor artiști din afara industriei auto, cu care brandul a ales să colaboreze.

Rolls-Royce Boat Tail este un automobil care nu se uzează moral. Trecerea timpului nu-i diminuează valoarea, ci i-o sporește, asemenea unei opere de artă.