FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit analiștilor, PIB-ul Italiei s-a contractat cu 12,4% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, fiind afectate toate segmentele economiei, după măsurile dure de  izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

În ritm anual, a treia economie a zonei euro s-a contractat cu 17,3% în trimestrul doi din 2020. Analiştii se aşteptau la o scădere a PIB-ului Italiei de 15% în ritm trimestrial şi de 18,7% în ritm anual.

Banca Centrală a Italiei a estimat luna trecută că economia ar putea înregistra anul acesta un declin cuprins între 9,2% şi 13,1%, iar redresarea va fi modestă anul viitor, în urma crizei provocate de pandemie.

Scenariul de bază al Băncii Italiei prevede că epidemia va fi ţinută sub control şi măsurile de izolare vor fi ridicate gradual. Scenariul mai pesimist indică noi valuri ale epidemiei, urmate de restricţii care afectează economia.

În 2021, a treia economie a zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 4,8%. Analiştii se aşteaptă la un declin al PIB-ului Italiei de aproximativ 10,3% în acest an.