Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Economiștii de la Oxford: PIB-ul Greciei ar putea scădea cu până la 5% în următoarele 12 luni

Guvernul de la Atena a evitat ieșirea din zona euro, prin semnarea acordului de salvare, totuși economia elenă pare să se afunde și mai mult într-o gaură financiară.
Grecia

Comisia Europeană susține că Produsul Intern Brut (PIB) al Greciei s-ar putea reduce cu până la 4% anul acesta,  în contextul în care la începutul anului s-a prezis o creștere de 0,5%, din cauza faptului că băncile au limitat retragerile de numerar în timpul sezonului turistic, sezon vital pentru economia țării.  Anul  viitor economia țării elene s-ar putea reduce până la 1,75% iar unii analiști prezic o scădere și mai mare, astfel că economia nu va putea crește până în 2017, potrivit CNN.

Economiștii de la Oxford, au spus că PIB-ul grecesc ar putea scădea cu până la 5% în următoarele 12 luni, dacă nu se opresc controalele de capital.

Vezi aici: Cronologia unui dezastru

Ani de zile au suferit grecii din cauza măsurilor de austeritate, încercând să aducă împrumuturile guvernamentale sub control și să restabilească competitivitatea economiei.

Guvernul de la Atena a început să aplice reformele dureroase impuse de creditorii internaționali, să crească taxele și să reducă cheltuielile pentru a obține împrumutul din programul de salvare de până la 96 de miliarde de dolari, iar noul plan de salvare va fi adăugat la datoria, deja enormă, a țării.  Ceea ce, potrivit analiștilor CNN, va lovi, pe termen scurt, și mai mult cheltuielile și va declanșa și mai multe pierderi ale locurilor de muncă. Șomajul, în Grecia acum este de 25%, în  2010 când au primit primul ajutor a fost de aproximativ 15%, iar în 2011 a urcat la 21%. În 2012  a fost aprobat al doilea pachet de salvare, iar șomajul a fos de 26%, iar în 2013 de 28%.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii