FacebookTwitterLinkedIn

În plus, în primele nouă luni comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2015, PIB-ul a crescut cu 4,8%, în seria ajustată sezonier, și cu 4,9%, în seria brută, ceea ce întărește tendința de încetinere a creșterii economice. În primul semestru, PIB-ul a crescut cu 5,2%, pe seria brută, și cu 5%, pe seria ajustată sezonier, faţă de prima jumătate a anului trecut, iar în trimestrul al doilea cu 6%, în serie brută, față de trimestrul al doilea din 2015.

„Este o creștere a PIB-ului sub așteptările noastre și ale economiștilor. Este o decelerare de așteptat în condițiile în care am avut o puternică scădere a TVA-ului, ceea ce încurajat consumul. Sunt șanse mici să avem o creștere de 5%, așa cum se estima. Probabil va fi o creștere de 4,5%. O creștere bazată pe stimuli fiscali nu este de durată”, a declarat Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank și Președintele Consiliului Fiscal.

Ca urmare a revizuirii seriei brute, prin includerea estimării PIB pentru trimestrul III 2016 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a PIB pentru trimestrul II 2015. „Rezultatele pentru trimestrele I şi II ale anului 2016, comparativ cu trimestrul precedent, nu s-au modificat. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, se subliniază într-un comunicat de presă al INS.