Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Piaţa rezidenţială şi dezastrele naturale. Studiu de caz: Sandy

uraganul_sandy_forbes.jpg
În general, bunurile imobiliare sunt văzute drept investiţii sigure pe termen lung, în ciuda crizelor care afectează periodic economia. Principiul nu mai este valabil dacă imobilele sunt situate în zone afectate de uragane şi alte dezastre naturale.

Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti, dezastrele naturale afectează şi afacerile. De pildă, uraganul Sandy a inundat, la propriu, celebra Wall Street, perturbând serios activitatea bursei din New York, şi aşa greu încercată de furtuna economică.

Dar nu numai bursa a fost afectată de uraganul care a lovit la sfârşitul lunii octombrie coasta de este a Statelor Unite ale Americii. Nu mai puţin de 284.000 de case au fost afectate de Sandy, cu un cost al pagubelor de 87 de miliarde de dolari, potrivit unor estimări a companiei de cercetare CoreLogic, citate de realtor.org.

Află de ce sunt tot mai puţine case de cumpărat în Statele Unite ale Americii

Astfel, cel mai mare număr de proprietăţi afectate, 119.312, au fost supuse riscului de distrugere în New York City, New Jersey, Long Island şi parţial în Pennsylvania. Un număr de 60.000 de proprietăţi vor avea, cel mai probabil, nevoie de reparaţii după trecerea uraganului în Virginia Beach, Norfolk şi Newport News, potrivit CoreLogic.

„Vorbim despre o furtună serioasă, care se mişcă încet şi care este persistentă şi periculoasă. Impactul său va fi extins geografic şi fără îndoială foarte costisitor”, explică Dr. Howard Botts, vicepreşedinte al CoreLogic Spatial Solutions.

Vezi o GALERIE FOTO şi citeşte mai multe despre efectele economice nevăzute ale uraganului Sandy

După trecerea furtunii, mulţi proprietari de case vor fi confruntaţi cu pagube de mii de dolari, în ciuda faptului că au asigurări împotriva dezastrelor naturale. „Tot mai multe societăţi de asigurare cu activităţi în statele predispuse la uragane – inclusiv majoritatea celor afectate de Sandy – oferă poliţe de asigurare cu franşiză în cazul în care viteza vântului depăşeşte 74 de mile pe oră (119 kilometri pe oră – n.red.)”, potrivit CNN Money. „Spre deosebire de franşizele obişnuite, care presupun ca proprietarul să plătească 500 sau 1.000 de dolari, franşizele în caz de uragan obligă proprietarul, de multeori, la plata unui procent cuprins între 1% şi 5% din valoarea proprietăţii.”

 Şi acestea nu sunt singurele veşti proaste. „Efectul pe care dezastrele naturale îl au asupra pieţei rezidenţiale este cu siguranţă localizat, dar în acele zone este de „răcire” şi influenţează imediat încrederea cumpărătorilor de locuinţe şi amână creditarea în domeniu, afectând astfel vânzările de case şi având consecinţe şi mai grave când peste el se suprapun alţi factori economici”, spune Brad Inman de la Inman News.

De exemplu, uraganul Katrina, care a făcut peste 1.800 de victime omeneşti în 2005, când a lovit partea de sud a SUA, a afectat aproape 750.000 de case. La patru ani de la dezastru, efectele asupra pieţei rezidenţiale încă se simţeau. Astfel, vânzările de case au scăzut cu 23% în mai 2009 faţă de mai 2008. Un alt exemplu este zona San Francisco, unde, după cutremurul din 1989, piaţa rezidenţială s-a blocat pur şi simplu. „Operaţiunile de ipotecare s-au oprit, întrucât creditorii nu mai puteau procesa cererile de împrumuturi, iar cumpărătorii înfricoşaţi s-au retras”, potrivit Inman News. „Pe termen mediu, încrederea cumpărătorilor în imobiliarul californian s-a diminuat din cauza efectului pe termen lung pe care cutremurele îl au asupra sectorului rezidenţial din zonă.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii