
Valoarea primelor brute subscrise (PBS) pe segmentul RCA a atins, anul trecut, un total de 4,03 miliarde lei, comparativ cu 3,11 miliarde de lei, în anul anterior. Vânzările de RCA au crescut şi în trimestrul patru al anului trecut, continuând trendul ascendent din ultimii cinci ani, subliniază ASF.
Avansul s-a datorat unor prime subscrise mai mari, în condițiile în care numărul de contracte RCA încheiate, anul trecut, s-a ridicat la peste 4,98 de milioane, respectiv o creştere cu doar 5%, faţă de anul anterior.
„La nivelul întregii pieţe se remarcă o inversare a trendului ascendent al primelor medii în trimestrul patru al anului 2016. Astfel, valoarea primei medii trimestriale în trimestrul patru a fost de 822 lei, faţă de 901 lei în trimestrul trei”, au precizat reprezentanții ASF.
Inversarea (reducerea de aproape 8,8%) a apărut pe fondul plafonării tarifelor RCA, începând cu 18 noiembrie 2016, pentru următoarele șase luni.
La finele lunii decembrie 2016, prima medie anualizată RCA pentru persoanele fizice s-a situat la un nivel de 465 lei pentru autoturisme, 978 lei pentru autovehicule destinate transportului de marfă şi 1.814 lei pentru autoturisme transport persoane.
Pentru companii, primele medii au ajuns, la sfârşitul anului trecut, la 712 lei pentru autoturisme, 2.527 lei pentru autovehicule de transport marfă şi 2.191 lei pentru autovehicule transport persoane.
La finele anului 2016, cea mai mare cotă de piaţă pe RCA a revenit Euroins (21%), deși compania se află în redresare financiară. Cu o pondere de 95% din afaceri pe RCA, asiguratorul deținut de bulgarii Eurohold se străduiesc să-și extindă portofoliul, din acest an.
Euroins a depășit vechiul lider Asirom, care mai are o cotă de 17,3%, dar care nici nu s-a mai concentrat pe acest segment în ultimul trimestru al anului.
A treia cotă de piață pe RCA, de 16,1%, o avea City Insurance, care se află încă într-o situație dificilă – se află în redresare financiară și trebuie să-și majoreze capitalul cu 30 de milioane de euro.
Carpatica ocupă locul 4, cu o cotă de 10,5%, deși a dat faliment și a vândult polițe doar șapte luni.
Următoarele locuri pe RCA le-au ocupat Allianz-Tiriac (9,5%), Omniasig (9%), Groupama (7%), Generali (5,1%) şi Uniqa (4,9%).
„Pe baza datelor provizorii raportate de societăţile de asigurări, la 31 decembrie 2016, rata combinată (brută de reasigurare) se situa la 108,48%”, mai susține ASF.