FacebookTwitterLinkedIn

Spre deosebire de acestea, terenurile agricole și-au continuat aprecierea, creșterea în ultimii 2 ani fiind de aproximativ 50%.

Dacă în ultimii 5 ani prețurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel național scăderi de aproximativ 41% – cu diminuări ale valorilor și de 25% pe an, în perioada de început a crizei – în ultimul an scăderea a fost de doar 2%.

,,Faptul că programul guvernamental Prima casă nu a făcut distincție între stocul de locuințe noi și cel vechi, coroborat cu faptul că TVA-ul se aplică doar apartamentelor situate în blocurile noi, crescând prețul acestora cu 5% sau 24%, a determinat dezvoltatorii să concureze pe aceleași plaje de preț cu apartamentele construite înainte de 1990. Acest lucru a dus la scăderea ratelor de absorbție a construcțiilor noi, care a determinat scăderea masivă a proiectelor rezidențiale noi”, mai arată analiza citată.

În  ceea ce priveşte preţul mediu de tranzacţionare studiul prezintă și câteva repere de referinţă.

 Pe primul loc în clasamentul prețurilor la apartamentele vechi se situează și de această dată Capitala, cu o medie de 957 euro pe metru pătrat, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 954 euro pe mentru pătrat, pe locul trei situându-se Timișoara cu 862 euro pe metru pătrat.

Topul orașelor în care locuințele s-au ieftinit în 2013

Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi au scăzut în București cu aproximativ 63%, scăderea moderându-se în ultimele 12 luni, fiind de aproximativ jumătate de punct procentual.

Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori (fără a le lua în calcul și pe cele 14 pentru care avem înregistrată evoluția începând cu semestrul întâi din 2013), apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Buzău şi în Suceava, pe când cel mai mic preţ este prezent în Reşiţa, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor vechi se situează la 442 euro pe metrul pătrat.

Pentru semestrul doi al anului 2013, media la nivelul oraşelor mici este de 578 euro pe metru pătrat, în scădere cu aproximativ 39% faţă de 2008.

Prețurile apartamentelor noi la nivelul întregii țări au înregistrat o scădere ușor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%. În decursul ultimelor 12 luni scăderea a fost de doar 1,2%, preţul mediu unitar la nivel naţional în primul semestrul  al lui 2013 situându-se la nivelul de 776 euro pe metru patrat.

Capitala a deținut supremația și în ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, prețul mediu fiind de aproximativ 1.138 euro pe metru pătrat (singurul oraș cu prețuri de peste 1.000 euro pe metru pătrat), în scădere cu aproximativ 44% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 0,3% mai mici decât în urmăcu 12 luni.

Află cu cât s-au ieftinit apartamentele în București

În ceea ce privește casele și vilele cele mai scumpe proprietăți s-au vândut în Bucureşti, la un preţ mediu de 1,038 euro pe metru pătrat, Capitala fiind și singura localitate cu peste 1.000 euro pe metru pătrat, pe locul secund situându-se Cluj-Napoca cu un preț mediu de 890 euro pe metru pătrat.

Cele mai mici preţuri de vânzare se regăsesc în Alexandria şi Botoşani.

,,În viitor tendința de scădere a prețurilor se va păstra cel mai probabil și pe termen mediu, în condițiile în care economia nu dă semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinați de limitarea finanțării bancare de programul Prima Casă și de veniturile insuficient de ridicate ale potențialilor cumpărători”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

Șansa relansării economiei și implicit și a pieței imobiliare constă în relansarea finanțării prin atragerea fondurilor europene în bugetul 2014–2020, asanarea pierderilor din economie, transparența în utilizarea fondurilor bugetare și eficientizarea investițiilor, notează analiza citată.

Top Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2013