FacebookTwitterLinkedIn

“Piaţa noastră încă nu şi-a rezolvat problemele din trecut, pentru a proiecta modalităţi noi de dezvoltare a business-ului în anii care urmează”, spune Bogdan Ţenu, Senior Manager în cadrul departamentului de Asistenţă în tranzacţii al Ernst & Young România.

În tot acest timp, marile companii din industria farmaceutică globală sub presiunea de a recupera un ecart de 100 de miliarde de dolari prin achiziţionarea de companii, conform indexului Ernst & Young Firepower, publicat în ianuarie 2013. Comparând estimările analiştilor în legătură cu veniturile big pharma din următorii trei ani şi prognoza de creştere a pieţei farmaceuticelor realizată de IMS Health, raportul Ernst & Young estimează că ecartul de creştere va atinge aproximativ 100 miliarde de dolari până în 2015. Acest ecart indică faptul că firmele big pharma – definite ca fiind top 16 cele mai mari companii farmaceutice după venituri din Statele Unite, Europa şi Japonia – vor avea nevoie de venituri adiţionale de 100 miliarde de dolari în 2015 doar pentru a ţine pasul cu creşterea pieţei.

Astfel, din cauza stagnării pieţelor dezvoltate (în parte explicate de problemele economice din zona Euro), cuplată cu încetinirea creşterii pieţelor emergente, sursele de creştere organică nu mai sunt atât de sigure. În consecinţă, multe companii din big pharma îşi vor accelera căutarea de companii-ţintă interesante pentru a le achiziţiona în 2013, fără să urmărească o creştere organică. 

În acelaşi timp, capacitatea big pharma de a încheia tranzacţii este pusă sub semnul întrebării de resursele diminuate ale acestor companii şi de competiţia din ce în ce mai intensă cu companiile mari de biotech şi companiile farmaceutice specializate pentru active atractive.

“În timp ce dinamica industriei farmaceutice rămâne incertă, mediul tranzacţiilor în 2013 şi după 2013 va fi mai complex şi mai competitiv. Companiile din industria farmaceutică care sunt poziţionate corect vor beneficia de competiţia crescândă şi vor înregistra randamente mai mari. Totuşi, faptul că resursele multor companii ‘big pharma’ sunt din ce în ce mai limitate, ca şi nevoia unor achiziţii prudente pentru a face faţă ecartului imediat de creştere vor conduce la o selecţie şi mai atentă a companiilor care vor face obiectul achiziţiilor”, mai spune Bogdan Ţenu.

Raportul identifică tendinţe cheie care încep să se cristalizeze în tranzacţiile care implică big pharma: mai multe achiziţii complementare, mai multe dez-investiţii şi offshore, dar şi mai multe tranzacţii în pieţele emergente.

Ernst & Young a introdus Indexul Firepower tocmai pentru a măsura capacitatea companiilor din industria farmaceutică, în funcţie de soliditatea bilanţurilor şi de capacitatea de a finanţa tranzacţii. Conform analizelor Ernst & Young, capacitatea lor financiară de a realiza tranzacţii a scăzut cu 23% între 2006 şi 2012.