FacebookTwitterLinkedIn

Care sunt principalele 3 provocări din piața în care activați?

Imbătrânirea populației din România, o tendință de altfel înregistrată la nivelul întregii Europe, se aplică și în statisticile din domeniu, potrivit cărora doi români din trei suferă de diverse afecțiuni oftalmologice. Toate acestea se reflectă în piață printr-o creștere a cererii pentru lentilele de calitate, precum lentilele progresive Varilux, soluția optimă pentru prezbiopii care vor să beneficieze de o vedere naturală la orice distanță. Secretul acestui tip de lentile constă în inovație, la care România are acces în timp real datorită liderului mondial, Essilor International, care investește anual 200 de milioane de euro în cercetare.

Am observat un interes crescut al românilor pentru segmentul de lentile mediu și premium, ceea ce le îmbunătățește semnificativ calitatea vieții. De aceea, toate inovațiile Essilor International sunt oferite în timp real și pe piața din România; astfel, românii au acces inclusiv la lentilele progresive Varilux Seria X, realizate cu cele mai moderne și avansate tehnologii.

1. Nevoia de educare și acces facil la informații de calitate. Această nevoie, resimțită în România în multe domenii de interes, se resimte și în domeniul sănătății ochilor, în ciuda faptului că în zilele noastre, majoritatea problemelor de sănătate a ochilor pot fi rezolvate, grație descoperirilor și inovațiilor din domeniul opticii și oftalmologiei. Din poziția sa de lider de piață, Essilor este implicat activ, atât la nivel național, cât și la nivel regional sau local, alături de partenerii săi, în diverse programe educaționale, prin care facilitează accesul anumitor segmente de populație (ex: cu venituri mici, cu situații sociale dificile, copii din centrele sociale, etc.) la corecția vederii, oferind gratuit screening sau ochelari de corecție a vederii.

2. Accesul persoanelor din mediul rural la soluții moderne pentru corecția vederii. Deoarece ponderea populației în vârstă este mai mare în mediul rural decât în mediul urban, veniturile mai mici, iar numărul de centre de optică este foarte redus, ne confruntăm în mediul rural cu o nevoie mai acută de corecție a vederii, precum și cu un acces limitat la soluțiile de vedere. La această situație de fapt, se adaugă și lipsa compensărilor din sistemul asigurărilor de sănătate, la achiziționarea ochelarilor de vedere, care reduce și mai mult accesul populației din mediul rural la tratamente pentru îmbunătățirea vederii.

3. Lipsa unui sistem de compensări pentru ochelarii de vedere. În mod cert, implicarea Ministerului Sănătății în rezolvarea acestei situații, prin introducerea unor programe speciale de acces la sănptatea ochilor, ar fi de mare ajutor.

Ce sunt lentilele progresive? Care este poziția mărcii Varilux® în raport cu obiectivele pe care vi le-ați propus pentru anul 2018? La cât estimați piața de prezbiți din România?

Prezbiopia nu este o boală, ci un fenomen natural care însoțește înaintarea în vârstă, cu care se confruntă toți oamenii, mai devreme sau mai târziu, începând cu vârsta de 40 ani, care face dificilă vederea de aproape, în special în condiții de iluminare scăzută.

Cauza principală a prezbiopiei este degradarea cristalinului, o componentă esențială a globului ocular cu rol de lentilă. Cea mai bună solutie pentru corecția prezbiopiei o reprezintă lentilele progresive de bună calitate. Lentilele progresive Varilux® sunt lentile care oferă o creștere lină a puterii din zona de distanță, spre zona intermediară (distante medii), stabilizîndu-se în zona vederii de aproape. Purtătorii lentilelor Varilux® de la Essilor, prin mișcările obișnuite ale ochilor și capului, pot să se bucure de o vedere naturală, atât la distanțe mari, cât și la distanțe medii și la apropiere.

În prezent, lentilele Varilux reprezintă marca de lentile progresive nr. 1 în lume, fiind prescrisă pentru corecția prezbiopiei: la fiecare patru secunde, o pereche de lentile Varilux îmbunătăţește vederea unui nou prezbit. Conform datelor statistice, 40% din populația Romaniei este formată din persoane cu vârsta de peste 40 de ani, ceea ce ne permite să estimăm numărul prezbiților din Romania la 6 – 7 milioane.

Care este cea mai mare problemă a purtătorilor de ochelari din România: ochelarii contrafăcuți sau lipsa educației de tip preventiv – respectiv vizitele anuale la medicul oftalmolog? 

Potrivit statisticilor, două treimi din populația României suferă de diferite afecțiuni oftalmologice, iar problemele de vedere se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, mulți români ignoră necesitatea vizitelor anuale la oftalmolog, care ar putea preveni sau vindeca din timp cele mai multe dintre problemele de vedere cu care aceștia se confruntă.

Conform cercetării de piață făcută de Essilor România, de altfel prima cercetare axată dublu pe specialiști ai vederii și purtători, arată că doar 3,91% dintre respondenți poartă lentilele progresive pentru corectia vederii. În ceea ce privește beneficiile accesului la informații corecte și de calitate, este de menționat faptul că doar 18% dintre persoanele intervievate au știut ce sunt lentilele progresive. De asemenea, din cauza lipsei de informații, 67% dintre respondenți nu au luat în considerare achiziționarea unei perechi de lentile progresive.

Îndiferent de locul unde ne aflăm în lume, lentilele progresive reprezintă cea mai bună soluție pentru corecția prezbiopiei. Românii nu sunt diferiti de alti oameni în ceea ce privește problemele de vedere, astfel că soluțiile la aceste probleme nu ar trebui sa fie diferite sau inferioare celor utilizate în alte țări în care se acordă o importanță adecvată educatiei, prevenției și tratamentului problemelor de sănătate, inclusiv sănătatea ochilor.  În piața de optică, numărul specialiștilor este încă inferior nevoii populației de servicii de sănătate – în această categorie includem atât opticienii și optometriștii, cât și oftalmologii. Este vorba însă de o piață în continuă formare și creștere, atât din punct de vedere al educației, cât și din punct de vedere al accesului la soluții pentru corecția vederii și sănătății ochilor. Din păcate, România se află pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește rata de utilizare a lentilelor progresive pentru corecția prezbiopiei.

Practic, tehnologiile de ultimă generație încearcă să răspundă cât mai bine, la cât mai multe nevoi ale consumatorilor, iar atunci când vine vorba despre sănătatea ochilor, lentilele fabricate de liderul mondial Essilor asigură o vedere cât mai apropiată de cea naturală, utilizând în același timp materiale de cea mai bună calitate, rezistente la zgârieturi, praf, murdărie sau apă.