Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Piața de factoring a scăzut cu 6% anul trecut

factoring.jpg
Piața de factoring a atins un nivel de 2,72 miliarde de euro în 2013, în scădere cu aproximativ 5-6 procente față de de 2012, potrivit Asociaţiei Române de Factoring (ARF).

,,Evoluția este una îmbucurătoare având în vedere că la mijlocul anului trecut scăderea față de aceeași perioadă din 2012 era de 16 procente. Piața a reușit să recupereze volumele în a doua jumătate a anului, când, în mod tradițional, factoringul devine mai accesat de companii. În același timp însă, această evoluție reflectă, încă o dată, maniera prudentă în care Băncile și Instituțiile Financiare Nebancare, pot să susțină companiile românești prin produse de factoring, dat fiind contextul economic indecis, în care firmele care intră în insolvență sunt în continuare în creștere”, declară Bogdan Roșu, președinte ARF.

Dacă avem în vedere o segmentare a serviciilor, factoringul de export a înregistrat o ușoară creștere față de anul trecut, în timp ce factoringul de import a suferit o scădere, urmând evoluția generală descendentă a importurilor din 2013.

În ceea ce privește ponderea domeniilor din care provin companiile care au accesat factoringul intern, nivelul cel mai ridicat, de 32,8%, a fost înregistrat de construcții, în principiu în baza unor proiecte din sectorul public. Pe această zonă, a construcțiilor, există chiar o creștere a ponderii față de anul trecut, când nivelul a fost de 28% din totalul domeniilor care au apelat la factoring, a mai anunțat ARF.

Studiul Asociației mai arată că ponderea sectorului farma în accesarea factoringului intern a crescut de la 1 procent (2012), la 5,4%, susținut și de prima facilitate de factoring de tip club din România, în timp ce ponderile domeniilor agricol&alimentar, respectiv auto&echipamente au suferit ușoare contractări. Cea mai mare scădere a factoringului intern se regăsește în domeniul generic numit în studiu metale&chimicale&reciclare, ponderea ajungând la 4,5%, față de 14,7% în 2012.

Factoringul se refera la pachetul de servicii, care are la baza procesul de achizitie a creanțelor rezultate din livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.

Informațiile care au stat la baza studiului au fost preluate de la membrii ARF (Access Financial Services IFN, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, IFN Next Capital Finance, ING Commercial Finance IFN, RBS Bank (Romania), Raiffeisen Bank, Romfactor, Unicredit Țiriac Bank, precum şi de la alte cinci instituţii financiare non-membre.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii