Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Piața de factoring a crescut în 2012 cu 12,8%

creditare.jpg
Piața de factoring a înregistrat o creștere de 12,8% față de 2011, atingând un nivel de 3 miliarde de euro.

Conform unui studiu realizat de Asociația Română de Factoring (ARF), volumul  operațiunilor de factoring intern a crescut cu 16,14%, iar volumul operațiunilor de factoring de import a crescut cu 23,5%. În ceea ce privește exportul, produsele înregistrează o stagnare, fiind la același nivel cu 2011.

“Creșterile înregistrate an de an demonstrează că factoringul a devenit un produs din ce în ce mai cunoscut și mai accesibil companiilor din domenii de activitate diversificate, fiind produsul asimilat creditării cu cea mai bună creștere. Atât băncile cât și IFN-urile au depus eforturi în sensul educării și adaptării pieței la produse care la prima vedere păreau sofisticate, dar care, iată, își dovedesc în timp valoarea adaugata, flexibilitatea și eficiența. Nu trebuie sa uitam ca factoringul presupune, pe lângă o finantare imediată, și servicii asociate de gestiune a creanțelor și, după caz, preluarea riscului de neplată a debitorilor cedați. Un bun exemplu care reliefează acest efort al instituțiilor care formează piața este creșterea cu 10%, înregistrată la nivelul personalului angajat direct în operațiuni factoring în 2012”, precizează Bogdan Roșu, președintele ARF.

Sectorul construcțiilor reprezintă cea mai importantă pondere al operațiunilor de factoring intern, cu un procent de 28,1%, din totalul creanțelor cumpărate, care a înregistrat chiar o creștere de 2% față de anul 2011. Pe locul al doilea se află companiile din sectorul metale, chimicale și reciclare cu o pondere de 14,7%, urmat de zona bunurilor de larg consum, cu o pondere de 12,5%, urmată îndeaproape de sectorul auto și echipamente cu 12,3%. Agricultura și produsele alimentare ating un nivel de 10,6%.

Majoritatea companiilor care au accesat operațiunile factoringului de export se află în domeniul metale, chimicale și reciclare, cu un procent de 51,8% din cota pieței, domeniu care a înregistrat o creștere de 7%, față de anul 2011.  În ceea ce privește operațiunile de factoring de import, același domeniu rămâne în top, cu o pondere de 28,3%, însă marchează o creștere de 17% față de anul precedent.

“Rămânem optimiști în ceea ce privește dezvoltarea acestui produs în țara noastră și contribuția sa la relansarea și consolidarea economica în anii următori. Atragerea de noi investiții externe trebuie să rămână prioritatea numarul unu și, în acest context, fondurile europene reprezintă una dintre sursele importante și sigure de bani, cu efecte imediate, și care antrenează alte reacții pozitive în lanț în economie. Pe lângă companiile cu relații comerciale cu debitori din domeniul privat, o altă zonă cu potențial de creștere pentru factoring o reprezintă companiile care au contracte cu statul, dat fiind că termenele de plată în acest sector, ușor-ușor vor deveni mai previzibile și va trebui aliniate cu standardele europene, care tind spre 60 de zile. În aceste condiții, factoringul va deveni un instrument eficient de finanțare, putând fi astfel preluate intr-o mai mare masura creanțele comerciale aferente unor contracte unde debitorii cedați sunt instituții ale statului. Toate acestea, repet, cu condiția ca statul să ajungă la termene de plată rezonabile, cât mai apropiate de cele contractuale, în concordanță cu normele impuse la nivel european”, a afirmat Bogdan Roșu.

Principalii jucători din piața de factoring estimează că numărul companiilor care vor întâmpina dificultăți în onorarea obligațiilor de plată va crește cu 15%. În aceeași situație fiind și companiile cu comportament suspect de fraudă. În acest sens, membrii ARF recomandă ca abordarea condițiilor de eligibilitate pentru comapanii să fie mai prudente, din cauza situației economice, însă fără ca acest lucru să influențeze negativ evoluția produsului.

Companiile care apelează la soluțiile de factoring, beneficiază de finanțare imediată și protecție împotriva rescului de neplată, indiferent dacă este vorba de IMM-uri sau multinaționale. Membrii ARF estimează că produsele de factoring își vor menține evoluția pozitivă și în anul 2013.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii