FacebookTwitterLinkedIn

Primul semestru a adus o cerere totală de 125.000 mp doar în București. „După un început de an încurajator, redresarea pieței de închiriere a fost confirmată în al doilea trimestru al anului 2021, cu o recuperare de 35% a cererii, comparativ cu trimestrul anterior. Chiar dacă avem o creștere cu 25% față de prima jumătate a anului 2020, rezultatul este mai mic cu 17% decât media ultimilor 5 ani”, punctează consultanții de la Knight Frank. Din totalul de 125.000 mp, 40% au fost reînnoiri, 21% relocări, 21% cereri noi, în timp ce preînchirierile au fost în procent de 17%. „Ne putem aștepta ca volumul total de închiriere pe întreg anul 2021 să se apropie sau chiar să depășească pragul de 300.000 de metri pătrați”, spune specialiștii de la Cushman & Wakefield Echinox.

Cele mai căutate zone în primul semestru din 2021 au fost Floreasca/Barbu Văcărescu (aprox. 25.000 mp – 20% din totalul tranzacționat), datorită unei tranzacții de preînchiriere de peste 10.000 mp și CBD-ul (cu 18.500 mp – 15% din total), urmate îndeaproape de zonele Nord-Vest (Expoziției) și Centru-Vest, ambele cu 14% din totalul de spații de birouri tranzacționate în București în primul semestru al anului 2021.

Activitatea de pe piața de birouri a rămas redusă în prima jumătate a anului 2021, potrivit Danielei Popescu, Associate Director în cadrul Colliers, cu semne limitate de revenire la nivelurile pre-pandemice, în contextul în care companiile încă nu au claritate asupra momentului în care majoritatea angajaților vor reveni la birou. „Cu toate acestea, se poate observa un interes crescut pentru spatiile de birouri din partea companiilor care se apropie de data de expirare a contractelor. O mare parte dintre aceste companii acordă o atenție sporită soluțiilor disponibile în piață pentru a lua o decizie informată. Nu în ultimul rând, în prima jumătate a anului am putut observa revenirea interesului pentru piața noastră de spații de birouri din partea companiilor noi”, explică consultantul.

De asemenea și Florina Grosu, Senior Account Manager Office Agency, Crosspoint Real Estate, este de părere că 2021 este un an al revenirii în zona de închirieri de spații de birouri, după ce anul precedent a fost pesimist. „Deși s-a înregistrat o creștere a cererii de spații de birouri în cursul acestui an, procentajul de neocupare rămâne de aproximativ 10%”, spune aceasta.

Stocul modern de birouri din Capitală a depășit trei milioane de metri pătrați în prima parte a anului. Zona Calea Floreasca/Barbu Văcărescu concentrează cea mai mare suprafață de birouri, de 544.000 metri pătrați, urmată de Centru-Vest, cu 477.000 de metri pătrați și Dimitrie Pompeiu, cu 441.000 de metri pătrați.

În primul semestru au fost livrate aproximativ 46.000 de metri pătrați de spații de birouri, în scădere cu 55% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Cea mai mare livrare este Campus 6.2, cu o suprafață de aproximativ 20.000 de metri pătrați, urmată de Țiriac Tower, cu circa 16.500 de metri pătrați și Birourile Millo, cu 9.500 de metri pătrați. Până la finalul anului, este așteptată livrarea a circa 260.000 de metri pătrați, iar pentru 2022 sunt estimate livrarea a aproximativ 100.000 de metri pătrați.

„Pe termen mediu, această piață provocatoare, plus costurile de construcție mult mai mari, vor diminua probabil entuziasmul pentru noile dezvoltări. Începând cu 2022, estimăm că livrările vor rămâne sub 100.000 de metri pătrați pe an, ceea ce va accelera eventuală recuperare a pieței de birouri locale”, mai spune Daniela Popescu.

Reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox consideră că al doilea semestru va da și mai multe semnale pozitive, atât prin revenirea unui număr important de angajați în birouri ca o consecință a vaccinării și a creării unui mediu de lucru sigur din punct de vedere sanitar, cât și prin tranzacțiile ce se preconizează a fi încheiate în perioada următoare.

În prima jumătate a anului au fost semnate 100 de tranzacții, comparativ cu 66 de tranzacții în semestrul I din 2020. “Tranzacțiile recente arată deja o tendință spre o reducere a dimensiunii medii a spațiului închiriat, de la 1.800 mp în S1 2019, 1.500 mp în S1 2020 la 1.250 mp la început de 2021”, explică consultanții de la Knight Frank.

 

 

IT&C-ul este în continuare sectorul cu cea mai mare pondere în cerere, 40%, urmat de industria farma/medicală, cu o cotă de 15% și de industria de producție cu 11%.

 

Și, se pare că, semestrul al doilea din 2021 arată promițător, din punct de vedere al numărului de tranzacții. „Există multiple companii cu intenții de relocare în clădiri noi, moderne, de clasa A, precum și interesul manifestat de companii din regiune pentru înființarea de birouri sau relocarea de centre de business din alte țări central europene, ne deschid un orizont pozitiv pentru ocuparea clădirilor noi, ce vor fi livrate la finalul lui 2021 și începutul lui 2022”, precizează Cosmin Smighelschi, Associate Office Agency Crosspoint Real Estate.

Iar în ceea ce privește prețurile chiriilor, acestea s-au menținut constante în ultimii ani, pandemia neafectând valorile acestora. În schimb, reprezentanții Knight Frank observă mai multe stimulente și facilități din partea dezvoltatorilor. „Este o piață care favorizează chiriașii”.