FacebookTwitterLinkedIn

La sfârșitul anului 2017, pe piața din România activau 47 de producători de bere, un număr dublu față de acum cinci ani. În această perioadă, veniturile din vânzări la nivelul întregului sector au crescut cu 624.2 milioane de lei, ajungând la valoarea de 3.97 miliarde de lei.

Dezvoltarea unei oferte variate reprezintă principalul factor pentru evoluția semnificativă a pieței.

“Ultimii ani au adus modificări în comportamentul de consum al românilor, care caută în prezent tot mai mult berea de calitate, varietatea, sunt interesați de alternative. Pentru a raspunde acestor cerințe pe piață au apărut tot mai multe start-up-uri, care vizează segmente de nișă, în special în zona premium.”, au explicat analiștii KeysFin.

Rezultatul net a crescut de 7,5 ori în 2017 față de 2013, pierderea netă s-a diminuat cu 83%, iar productivitatea la nivel de angajat a crescut cu 17%. De asemenea, perioada medie de plată a datoriilor scăzut cu 32.3% (de la 169 zile la 114 zile), firmele având capacitatea de a-i plăti pe furnizori mult mai rapid decât în urmă cu cinci ani.

Cu toate că în România există zeci de producători, 87% din piață este concentrată în mâinile a trei companii, toate cu acționariat străin.

Lider de piață este Ursus Breweries, care deține mărcile mărcile Timișoreana, Ursus, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro, Pilsner Urquell, Ciucaș, Stejar, Azuga. Compania este parte a grupului japonez Asahi Breweries, iar în 2017 a realizat o cifră de afaceri de 1,7 miliarde lei, ajungând la o cotă de piață de 43%.

Pe locul doi se clasează Heineken România SA, o firmă olandeză ce vinde în România mărcile Heineken, Desperados, Ciuc, Golden Brau, Bucegi, Neumarkt, Harghita, Hațegana, Silva, Gambrinus, Affligem, Edelweiss, Birra Moretti, Amstel. Aceasta a realizat anul trecut afaceri de 1.16 miliarde de lei, reprezentând 29% din cota de piață.

Pe locul trei se află Bergenbier SA, care în anul 2017 a realizat o cifră de afaceri de 599.2 milioane de lei, aferentă unei cote de piață de 15%/ Compania este controlată de olandezii de la Molson Coors Netherlands BC și vinde în România mărcile Bergenbier, Staropramen, Stella Artois, Beck’s, Noroc, Corona, Lowenbrau.

În 2017, principalii zece jucători de pe piață au realizat afaceri de 3.9 miliarde de lei, reprezentând 99.97% din total.

“Datele financiare arată că piața berii este controlată de jucătorii străini, în principal de olandezi, britanici și belgieni care, în ultimii ani, au preluat aproape toate companiile românești de profil.”, au precizat analiștii KeysFin.