Cautare
, Contributor

Bunuri de consum |
|

Piaţa berii din România a continuat să scadă şi în 2014

În România, piaţa berii a atins 14,9 milioane de hectolitri, în scădere cu 8,6% faţă de volumul înregistrat în 2013, potrivit Asociaţiei Berarii României.
bere.jpg

Motivul principal este presiunea fiscală, mai spun reprezentanţii Asociaţiei. „După doi ani consecutivi de contracție accentuată a consumului având ca principală cauză presiunea fiscală, piața berii are nevoie mai mult ca oricând de o gură de oxigen. Toate studiile pe care le-am derulat în ultimii ani au contrazis însăși rațiunea presiunii fiscale: creșterea accizei la bere nu poate genera venituri mai mari la bugetul de stat, ci dimpotrivă – pe fondul contracției consumului, pierderile la bugetul de stat din TVA și alte taxe aferente producției de bere au depășit veniturile din acciză. ”, a spus Lucian Ghinea, președintele Asociației Berarii României.

În plus, nivelul consumului pe cap de locuitor a scăzut de la 81 de litri în 2013, la 74 de litri în 2014.

De aceea, reprezentanţii Asociaţiei speră la o revigorare a consumului dacă noul Cod Fiscal, ce are prevederi legate de reducerea accizei, va fi adoptat.

Contracția pieței s-a resimțit și la nivelul numărului de angajați ai companiilor producătoare de bere membre ale Asociației. Astfel, numărul locurilor de muncă a scăzut în 2014 cu 300, ajungând la 3.700.

Investiţiile totale făcute de producătorii membri ai Asociaţiei Berarii României s-au ridicat în ultimii zece ani la 1,3 miliarde de euro. Situaţia pe care piaţa a înregistrat-o în 2014 a condus la o scădere cu 2 milioane de euro a bugetelor investite, acestea ajungând la 60 milioane de euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii