FacebookTwitterLinkedIn
Sub presiunea siguranței

În aceeași perioadă, asigurările generale s-a majorat cu 1%, iar cele de viață s-a redus cu 35,8%.

„Spre deosebire de piața europeană de asigurări care este dominată de segmentul asigurărilor de viață, în România acesta reprezenta doar aproximativ 18% din primele brute subscrise, piața fiind dominată de asigurările generale, respectiv cele auto”, se precizează în raportul ASF.

Valoarea primelor brute subscrise doar pe teritoriul României a fost de 2,71 miliarde de lei, în creștere cu 9%, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Primele brute subscrise pe teritoriul altor state au scăzut, în aceeași perioadă, cu 51%, ajungând la 25,4 milioane lei.

Asigurările auto, clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă pentru autovehicule), reprezintă 73,3% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor generale și 56,45% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări si de sucursale în primul trimestru al anului 2017. Subscrierile aferente clasei A3 au crescut în primul trimestru al anului 2017, comparativ cu aceeași perioada a anului precedent 2016, cu 6%, pe când subscrierile aferente clasei A10 au scăzut cu aproximativ 2%.

Subscrierile aferente asigurărilor de viață au înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al anului 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, de 35,8%, în principal datorită claselor de asigurare «C3 – Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții» (creștere cu 62%) si «C1 – Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare» (creștere cu 33%)”, se scrie într-un raport al ASF.

La 31 martie 2017, activau pe piața asigurărilor 31 societăți dintre care 17 practicau numai asigurări generale („AG”), șapte numai asigurări de viață („AV”) și șapte numai activitate compozită. Asigurătorii au cumulat în primul trimestru al acestui an prime brute subscrise în valoare de peste 2,56 miliarde de lei, în creștere cu 8% față de primul trimestru 2016.

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale sunt în sumă de 2,026 miliarde de lei, în creștere față de primul trimestru al anului precedent cu 2%. PBS-urile aferente asigurărilor de viață sunt în sumă de 538,4 milioane de lei, în creștere față de perioada similară a anului anterior cu 43%.

„Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad ridicat de concentrare. În primul trimestru al anului 2017, 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de zece societăți de asigurare din cele 31 de societăți care desfășurau la 31 martie 2017 activitate de asigurare/reasigurare; similar cu anii anteriori”, se menționează în raportul ASF.

City Insurance, unul dintre principalii asiguratori de pe piața RCA, iese cu bine din procedura de redresare financiară

Topul asiguratorilor era dominat, la 31 martie, de City Insurance, cu o cotă de piață de 14,01%, compania ieșind, în iulie, din procedura de redresare financiară. Acesta era urmat de Allianz – Țiriac Asigurări, cu 13,19%, Euroins România (12%), Omniasig VIG (10,54%), Asirom Vienna Insurance Group (8,51%). Primii cinci jucători din sistem cumulau 58,26% din piață. Aceștia erau urmați, în această ordine, de: Groupama Asiguări (8,41%), NN Asigurări de Viață (6,94%), Generali (6,66%), BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group (4,37%) și Uniqa Asigurări (4,25%).