Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Opinii |
|

Ph.D Claudia Indreica RBL: România, între competență și orgolii în vremuri de criză

Material de opinie realizat de Ph.D Claudia Indreica, membru Romanian Business Leaders.
Claudia Indreica RBL Cluj conference

Experiențele pe care le trăim în aceste zile, nu le-am mai avut niciodată. Nici noi, nici parinții nostri. În istoricul nostru personal, vremurile de criză similare le-am cunoscut prin poveștile bunicilor noștri din perioada războiului. Criza economică din perioada 2008-2010, acum, pare o perioadă chiar gestionabilă.

Ce trăim azi, are un impact mult  mai mare. Am început cu imaginile din China, trecând încet, încet în realitatea europeană. Am văzut Italia si Spania luptându-se cu moartea în fiecare zi, dar și cu o economie care își reduce motoarele, tot mai puternic.

România are un avans în organizarea necesară pentru a face față pandemiei Covid 19. Nu mult … două – trei săptamâni, dar dacă suntem determinați, valorificăm la maxim aceste zile.

Avem două fronturi deschise:

  1. sistemul de sănătate – aflat într-o situație grea … tolerarea incompetenței, a numirilor pe criterii politice în fruntea spitalelor și a direcțiilor de sănătate, existența unor grupuri de interese care NU au ca preocupare sănătatea pacientului, ne-au adus aici.
  2. dezvoltarea economică – oprită brusc, având de la o saptămână la alta companii închise integral, altele care și-au redus puternic activitatea. Angajați îngrijorați pentru sănătatea lor dar si a siguranței financiare, manageri și antreprenori care caută soluții iar disperarea se citește în fiecare acțiune pe care o facem.

În tot acest tablou, îi avem și pe cei care profită la maxim de situație … cei care alimentează spațiul public cu mesaje alarmante, vânzările bazate pe inducerea fricii devin o realitate curentă și tristă. Cred că această situatie, ne aduce in vizor al treilea front – EDUCAȚIA – subfinanțată, plină de schimbări dar lipsită de reforme reale, incapabilă sa facă față acestei cereri de a trece in mediul online. Educația este cea care ne ajuta sa NU fim pasivi in fața acestor actiuni, in fața acestor oameni care induc si profită de teama oamenilor venită din necunoastere, pentru a vinde produse care nu ne ajută în această perioadă.

De fapt, cea mai frumoasă descriere mi-a venit din partea unui copil de 8 ani: “oamenilor le este frică de Coronavirus pentru că nu îl  cunosc și nu știu ce trebuie să facă”. Înțelepciunea copiilor … o sursă permanentă de invățare.

Dar avem și o altă față a Romaniei! Cea a oamenilor care au simțit că avem nevoie de competențe și  solidaritate, de schimbarea paradigmelor în care funcționăm, în mod normal. O situație de criză înseamnă și ieșirea brusc si rapid din ceea ce era normal pentru noi. Schimbăm linii si procese de producție – trecem de la pantofi la combinezoane pentru medici, de la cosmetice la dezinfectanti, de la elemente metalice la ventilatoare si viziere etc. Ne ajută să ținem oamenii activi, companiile funcționale, cei mai mulți conștienti fiind că anul acesta este făcut pentru supraviețuire, nu profit si suntem împăcați cu acest lucru.

Câștigăm în schimb mult  mai mult: întrăm în grupuri de lucruri, task-force-uri,  contribuind la o altă Românie. Cea în care competența și solidaritatea sunt puse în scopul binelui comun. Suntem împreună în această situație, împreună ieșim.

Dar mai avem nevoie de ceva! De un parteneriat cu Guvernul Romaniei, cu autoritățile statului. Sub cupola Coalitia pentru Dezvoltarea României – avem Romanian Business Leaders, AOAR, AHK, Concordia, AmCham, FIC, CNPIMMR, organizatii care angrenează mediul de afaceri din România. Am fost printre primii care ne-am pus la dispoziție toate competențele noastre și ale angajatilor. Ne-am lovit de orgolii, propuneri preluate parțial, neclare, care dau spațiu interpretărilor, aducându-ne în situatia in care deciziile sunt mai degrabă în defavoarea noastră, a tuturor. Un exemplu clar – CDR semnalează nevoia unor clarificări privind măsurile adoptate de Guvern în contextul Covid-19.

Incertitudinea cultivată de instituțiile statului, din necunoastere, datorită lipsei transparenței, a comuncărilor lacunare … ne duce în direcția greșită.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii