FacebookTwitterLinkedIn

Însă producătorul american se confruntă cu provocări legate de distribuție  întrucât vaccinul trebuie depozitat la temperaturi foarte mici, relatează Reuters.

Vaccinul Pfizer, despre care compania a anunțat că are o eficiență mai mare de 90% în prevenirea COVID-19 pe baza datelor inițiale, trebuie transportat și depozitat la -70 grade Celsius (minus 94° F), față de standardul general pentru vaccinuri de 2-8 grade Celsius (36-46 ° F).

“Sperăm că rezultatele acestui program pilot de administrare a vaccinului vor servi drept model pentru alte state americane și guverne internaționale”, au declarat reprezentanții Pfizer.

Cele patru state americane sunt Rhode Island, Texas, New Mexico și Tennessee.

Acestea au fost alese luându-se în considerare diferențe ca mărimea, diversitatea populațiilor, infrastructura de imunizare și nevoia de a ajunge la indivizi în medii urbane și rurale variate.

Astfel, compania se așteaptă să aibă suficiente date legate de siguranța vaccinului înainte de a trece la solicitarea autorizației de utilizare de urgență (EUA).

Pfizer și partenerul său BioNTech SE au un contract cu guvernul SUA de 1,95 miliarde de dolari pentru a furniza 100 de milioane de doze de vaccin, cu opțiunea de a achiziționa până la 500 de milioane de doze suplimentare.

Și rivala Moderna a anunțat luni că vaccinul său experimental a fost 94,5% eficient în prevenirea COVID-19 pe baza datelor intermediare.

Atât vaccinurile Pfizer, cât și cele Moderna utilizează o nouă tehnologie numită ARN messenger sintetic pentru a activa sistemul imunitar împotriva virusului.