Petru Păcuraru, Fondator HPDI (Human Performance Development International)
Oportunitatea pentru România
Petru Păcuraru: Anticiparea evoluției României, după starea de urgență și acum cea de alertă, este o direcție foarte subiectivă. Îmi este greu să văd un drum fundamental diferit la nivel macroeconomic, atât timp cât suntem atât de conectați prin companiile străine care sunt marii angajatori. Dacă privim de sus segmentul de business, mai presus de oportunitatea pe care o aduce în zona medicală si altele conexe, sentimentul pe care il am este că oamenii vor să se întoarcă pe cât posibil la mecanismele precedente. În ceea ce privește sectorul public, impactul digitalizării forțate de împrejurări va atrage o serie de optimizări și debirocratizări foarte utile și necesare. Cred că în această zonă se vor petrece cele mai importante schimbări.
Domenii ce trebuie reformate
Petru Păcuraru: Întrucât îmi place cuvântul reformare, pentru că îmi dă senzația de noi începuturi, aș îndrăzni să cred că sectorul public ar avea nevoie de un nou început. Sistemul medical și-a dovedit limitările, iar unele dintre spitale au avut nevoie de conducere militară pentru a reuși să funcționeze în regim de avarie. Sistemul educațional a făcut o trecere abruptă și nepregătită la învățarea la distanță, iar aici sunt multe îmbunătățiri care sunt necesare. Totodată, sistemul de colectare a taxelor a evoluat cel mai mult, pentru că a fost nevoit să descurce multe din ițele birocratice, dar acum are nevoie de trecerea la următorul nivel. Toate acestea sunt domenii de importanță fundamentală pentru economie și pentru siguranța noastră, iar reformarea lor ar atrage și alte zone din segmentul public, nevoite să evolueze.
Măsuri urgente pentru relansare
Petru Păcuraru: Cred că ar trebui activate și reactivate Camerele de Comerț, care în ultimii zece ani au devenit din ce în ce mai puțin relevante în contextul economic. Aceste Camere ar trebui să încurajeze comerțul, să aducă cumpărătorii lângă furnizori mai rapid și mai ușor, preocupându-se mai mult în direcția aceasta. Încurajarea consumului de produse și servicii românești s-ar putea face prin acordarea diferitelor facilități fiscale. Astfel, ca producător autohton ai plăti mai puține taxe dacă vinzi intern, iar în calitate de consumator ai cumpăra produse mai ieftine, dacă acestea sunt românești. Cert este că facilitățile fiscale, suportul legal, finanțările mai relaxate, comunicarea adecvată și gândirea pe termen lung sunt câteva din elementele esențiale de strategie guvernamentală care ar accelera pornirea economiei, în opinia mea.
Revenirea domeniului
Petru Păcuraru: Domeniul nostru a fost printre cele mai afectate de această pandemie și de restricțiile care au venit odată cu ea. Evenimente sau team building-uri nu au existat, iar educația și bugetul aferent acesteia au trecut în subsidiar nevoilor de supraviețuire și panicii declanșate. Dar am mutat destul de multe programe în zona de online, și astfel am reușit să mai limităm proporțiile pierderilor. Cred că activitatea în domeniul nostru își va reveni treptat și mai lent față de viteza declinului inițial. Chiar dacă finalul primul trimestru și trimestrul al doilea din 2020 vor fi cu mult sub aceeași perioadă din 2019, am încredere că spre finalul anului vom fi deja într-o etapă de progres care se va regăsi și în 2021. Învățarea digitală și webinariile vor deveni mai prezente în ofertele noastre, ele dovedindu-și utilitatea mai presus decât aceea de soluție de rezervă la învățarea tradițională, în sală. Digitalizarea va avea un cuvânt de spus în toate programele pe care le vom face, fie că vorbim de training-uri, de team building-uri dar și de sesiunile de coaching. Am văzut că putem face educație de la distanță, în sistem remote, cu avantaje nete și pentru clienții nostri și pentru echipa internă.