În primele șase luni ale acestui an, compania Petrom a înregistrat un profit net de 2,39 miliarde lei, cu 18% mai mult față de cele 2,02 miliarde din perioada similară a anului trecut, în ciuda unor condiții de piață dificile pe segmentul gaze și eletricitate, precum și unor defecțiuni tehnice la zăcământul Komsomoskoe, Kazahstan, unde producția de țiței și gaze a scăzut cu 13,4% în trimestrul al doilea al acestui an față de aceeași perioadă din 2012. Această scădere a fost însă în întregime compensată de creșterea producției zilnice din România, mai mare cu 2,1%.
Totodată, rezultatul din primele șase luni din 2013 a fost influențat pozitiv și de faptul că rafinăria Petrobrazi a funcționat, în timp ce în prima jumătate a anului trecut a fost oprită timp de șase săptămâni pentru revizie generală. ”Am obținut 600 de milioane de lei din faptul că anul acesta am operat rafinăria, a cărei activitate a fost întreruptă anul trecut timp de șase săptămâni. Cu toate acestea, profitul net a crescut cu jumătate din această sumă, pentru că am avut probleme tehnice în Kazahstan și pentru că am investit în studii de seismică 3D”,spune Mariana Gheorghe, CEO Petrom.
50 influente: Mariana Gheorghe
Și pentru că a venit vorba de investiții, trebuie menționat că acestea au scăzut cu 11%. Cea mai mare parte a investițiilor (88%) a mers în prima jumătate a acestui an în segmentul explorare și producție, cu focus pe forajul sondelor de dezvoltare, reparații capitale și proiecte de redezvoltare a zăcămintelor (FRD).
În prezent, sunt în faza de execuție patru proiecte FRD (Suplacu, Oprișenești, Videle G2 și Burcioaia), alte șase astfel de proiecte aflându-se în faza de evaluare. Investițiile au inclus și noile tehnologii folosite în exploatare, precum și modernizarea rafinăriei Petrobrazi (instalația de cocsare și cea de desulfurare gaze).
Află mai multe despre modernizarea rafinăriei Petrobrazi
Toate acestea au condus, printre altele, la scăderea de zece ori a numărului de intervenții la sondă comparativ cu perioada de dinainte de privatizare și la cel mai mic indicator LITR – reprezintă numărul incidentelor raportat la numărul de ore lucrate –, care a avut valoarea de 0,3%.
În total, în primul semestru din 2013, investițiile Petrom s-au ridicat la 2,1 miliarde de lei.
Contribuția Petrom la bugetul de stat al României a crescut cu 12% în prima jumătate din 2013, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la aproximativ 1,1 miliarde de euro. Creșterea se datorează taxelor indirecte mai mari și taxării suplimentare în vigoare din februarie (taxa de 50% din veniturile suplimentare rezultate din liberalizarea prețului la gazele din producția internă și taxa de 0,5% pe extracția de țiței).
TOP 3 companii active în susținerea societății civile
Pe segmentul de gaze și electricitate, condițiile dificile de piață au condus la vânzări consolidate de circa 2,6 miliarde de metri cubi de gaze, cu 2% mai puțin decât în primul semestru din 2012.
Pe segmentul downstream (rafinare și marketing), vânzările totale de produse rafinate au crescut cu 5%, ajungând la nivelul de 2,45 milioane de tone, dar volumul vânzărilor marketing a scăzut cu 8%, cu o depreciere de 28% în sectorul comercial (vânzări către persoane juridice). Vânzările cu amănuntul pentru persoane fizice (retail) au rămas constante.
În acest an, cele mai importante aspecte pentru Petrom sunt respectarea bugetului de investiții de 1 miliard de euro și dialogul cu autoritățile române, pentru stabilirea unui cadru fiscal și de reglementare pe termen lung, ”stabil și prielnic investițiilor”,potrivit reprezentanților Petrom.
Prioritățile operaționale din acest an includ, pe segmentul explorare și producție, creșterea marginală a producției anuale din România, existența unui număr de cinci proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în faza de execuție, reluarea campaniei de foraj la Neptun Deep (exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră). Pe segmentul gaze și electricitate, Petrom are în vedere pentru acest an optimizarea activităților centralei Brazi și consolidarea poziției ca furnizor de capacitate și energie necesară echilibrării Sistemului Energetic Național și gruparea activităților de vânzare electricitate și gaze naturale, în timp ce în domeniul rafinare și marketing compania va continua programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi și va finaliza modernizarea terminalului de la Bacău.