FacebookTwitterLinkedIn

Juriul condus de Mariana Gheorghe, CEO Petrom şi format din antreprenori de succes precum Măriuca Talpeș, CEO Intuitext, coproprietar Bitdefender, membri ai directoratului şi experţi Petrom, dar şi reprezentanţi ai media a selectat cei 10 câştigători ai competiției ”Fabricat în Ţara lui Andrei” din cei 20 de finaliști. În total, 512 români au s-au înscris în competiția organizată în parteneriat cu Fundația NESsT.

„Pe parcursul procesului de evaluare a afacerilor sociale Fabricat în Țara lui Andrei, atât eu, cât și colegii din juriu am avut ocazia să cunoaștem români cu adevărat remarcabili. Am întâlnit antreprenori care au forța de a genera rezultate de business care contribuie la rezolvarea problemelor sociale din comunităţile în care Petrom îşi desfăşoară activitatea operaţională. Prin proiectul Fabricat în Ţara lui Andrei ne-am dorit să încurajam spiritul antreprenorial al românilor şi să creăm comunităţi independente şi sustenabile. Rezultatele acestui proiect demonstrează că românii au cu adevărat spirit antreprenorial şi îşi doresc să contribuie la dezvoltarea României”,  declară Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

Fiecare dintre cei 10 câștigători va primi finanțare nerambursabilă din partea Petrom de până la 32.000 euro pentru inițierea afacerii. Ideile celor 10 antreprenori sociali abordează zone variate: agricultură (ferme, stâne), industria textilă (prelucrarea lânii), prelucrarea lemnului, fabricarea materialelor de construcții și a mobilei, domeniul alimentar (panificație) sau plafar (plante medicinale).

„Cred că am cucerit Juriul cu sinceritatea. Le-am spus povestea mea: eu sunt cu cârca, nu cu vorbele. Asta fac din clasa a X-a, muncesc. Microferma am pornit-o cu vaca de la părinți. Apoi am luat o vacă Holstein, de lapte. Acum am 4 vaci și tarabă în piață. Cu finanțarea Petrom, voi crea un centru de colectare şi procesare a laptelui în comuna Băbana, judeţul Argeş, și voi creşte nivelului de trai a 10 familii din localitatea mea natală.” – Viorel Smarand, câștigător Fabricat în Țara lui Andrei.

Localitățile pentru care cei 10 de câștigători au propus idei de afaceri sociale sunt diverse. Un număr record de 3 afaceri sociale vor deveni realitate în Mănești, Dâmbovița. Altele 2 vor fi implementate în județul Bacău, la Comănești și Moinești. Antreprenorii câștigători în Fabricat în Țara lui Andrei vor dezvolta afaceri pentru a rezolva probleme sociale și în comunitățile: Băbana, Argeș; Burcioaia, Vrancea; Ghimpați, Giurgiu; Independența, Galați; Marca, Sălaj și Suplacu de Barcău, Bihor.

Alături de finanţarea primită, cei 10 câştigători vor beneficia de consultanţă de tip „incubare de afacere” pentru primii ani de activitate, în domenii cheie precum: management financiar, legislativ, marketing şi distribuţie.

Celelalte 10 planuri de afaceri sociale finaliste în competiție vor avea posibilitatea de a fi analizate pentru a obține microcreditare printr-un program dezvoltat de OMV AG în colaborare cu good.bee Credit IFN SA.