Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Petrică Ușurelu – 500 Miliardari Ediția 2011

Petrica_Usurelu_SS009_opt.jpg
Nume: Petrică Ușurelu Avere: 13-14 milioane de euro Varsta: 37 de ani Resedinta: Prahova Domeniu/Companie: Import-export, imobiliare, logistică

Este cunoscut pentru afacerea cu machete şi covoare Piritex. Mai nou însă, este în atenţia multinaţionalelor, graţie unui parc industrial dezvoltat la Ploieşti, care promite să devină unul dintre cele mai mari din Estul Europei.

Pentru mulţi, Petrică Ușurelu se identifică şi astăzi cu antreprenorul care a pus pe picioare businessul cu mochete Piritex, deşi între timp s-a lansat şi în alte afaceri. Un exemplu ar fi Ploiești West Park, un proiect dezvoltat împreună cu grupul Alinso, parte a conglomeratului belgian Domo, la care Uşurelu deţine un pachet de 20%. Acesta pare să fie marea lui realizare – sau cel puţin pentru moment, după cum spune acesta, lăsând de înţeles că ar putea veni şi cu alte surprize, în viitor. Iar Uşurelu chiar are cu ce să se mândrească. A reușit în doar trei ani să pună bazele Ploiești West Park care, la momentul finalizării investiției estimate la 700-800 de milioane de euro va fi unul dintre cele mai mari parcuri industriale din Estul Europei.

Cum a reuşit omul de afaceri să-i convingă pe belgieni? În primul rând datorită amplasamentului – Ploiești se află la doar 60 de kilometri de București, iar Capitala este legată de Constanța prin Autostrada Soarelui –, dar şi prin posibilitatea de a găsi forţă de muncă cu un grad mare de calificare în petrochimie. Chiar dacă mai este ceva vreme pânăla finalizarea investiţiei, Uşurelu pare mulţumit de evoluţia lucrurilor, care i-au depăşit şi cele mai optimiste aşteptări. Valoarea investiţiilor se ridică deja la 100 de milioane de euro, alte 40 de milioane de euro fiind alocate în acest an pentru dezvoltarea a aproximativ 60.000 de metri pătrați de spații industriale, care vor fi închiriați ulterior.Uşurelu stă destul de bine şi când vine vorba de chiriaşi. Pe lista clienţilor atraşi deja în Ploiești West Park se numără gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever, grupul Lufkin (domeniul petrolier) sau Toro (instalații pentru irigat). Iar până la sfârşitul anului vrea să mărească numărul multinaţionalelor la zece.

Ce le oferă antreprenorul român? Construiește și închiriază clădirea la cheie sau, dimpotrivă, vinde doar terenul pentru construcție, chiar și în leasing, sub forma unor parcele „dotate“ cu utilități și infrastructură. La prima variantă a apelat Unilever, de altfel și cel dintâi client al parcului, în timp ce americanii de la Lufkin și Toro au optat pentru cea de-a doua. Modul în care s-a dezvoltat parcul a depăşit cu mult aşteptările lui Uşurelu. Chiar dacă promovarea proiectului a început în 2008 – anul în care s-a declanşat criza –, aceasta nu s-a dovedit a fi un impediment în derularea proiectului. Marele noroc al lui Uşurelu a constat şi în faptul că şi-a permis un partener pe măsură: grupul Alinso, parte a conglomeratului belgian Domo, care avea deja experienţă în astfel de proiecte. A contat mult şi faptul că Piritex avea o relație de colaborare cu Domo – unul dintre furnizori – încă din 1995. Împreună, au constituit un joint venture pentru dezvoltarea Ploieşti West Park.

În mare, Uşurelu vrea să facă la Ploieşti un fel de orăşel verde în miniatură, care să-şi asigure autonomia din punct de vedere energetic, urmare a instalării de panouri solare. Ambiţia lui nu se opreşte aici.Vor exista spații de cazare – două hoteluri de trei și patru stele, cel mai probabil afiliate unor lanțuri internaționale, dar și restaurante sau spații comune pentru business, susţine Uşurelu. Iar pentru a atrage clienţii, mai are şi alte atuuri în mână, cum este cazul Euro Gate Terminal Ploiești, primul terminal intermodal de cale ferată independent din România. Este vorba de o investiție de circa șapte milioane de euro – în primă fază –, realizată tot împreună cu Alinso Group. Terminalul va crea legătura între zonele de est și de vest ale țării, inclusiv porturile din bazinul Mării Negre.

Uşurelu a inaugurat alături de Alinso în vara acestui an un depozit ecologic industrial la Ploieşti, în cadrul Ploieşti West Park. Depozitul, cu o suprafaţă de 17.800 de metri pătraţi, face parte dintr-o investiţie totală de 12 milioane de euro, care va mai cuprinde un alt depozit industrial de 9.000 de metri pătraţi. Acesta urmează să fie inaugurat până la finalul acestui an. Deşi parcul logistic îi ocupă o mare parte din timp, Uşurelu nu vrea să renunţe la prima lui afacere – Piritex, distribuitor de machete –, o companie înfiinţată în urmă cu 16 ani. Recunoaşte că în ultima vreme afacerile pe acest segment n-au mers grozav, pe o piață care reprezintă în prezent doar 40% din nivelul înregistrat în urmă cu trei ani.

Chiar dacă afacerile s-au redus la 38 de milioane de euro, în 2010, ceea ce reprezintă jumătate din nivelul record atins în 2008, Uşurelu pare mulţumit. Până la urmă, criza a adus şi un lucru bun: i-a mărit profitabilitatea, chiar dacă aceasta a presupus un proces de restructurare a activităţii. Uşurelu nici nu vrea să audă de o eventuală vânzare a Piritex. Din contră, n-ar spune nu, dacă pe piaţă ar apărea o oportunitate care să îi atragă atenţia. Cu o condiţie – să nu se abată de la strategia lui. Pentru Uşurelu, orice afacere nouă este un challenge, nu-i este teamă, importantă este provocarea. După cum spune, îşi doreşte să aibă provocări şi ţinte ambiţioase. „Nu spun niciodată nu“, susţine omul de afaceri ploieştean, care recunoaşte că a scăpat destule oportunităţi la viaţa lui. Şi cum este atent la tot ce se întâmplă în piaţă, nu se poate abţine de la orice oportunitate îi apare în cale. Aşa, de exemplu, în vară a achiziţionat, tot alături de belgienii de la Alinso, circa 30 de hectare de teren pentru Ploieşti West Park. Astfel, suprafaţa totală a parcului a ajuns la 250 de hectare. Suficient, cel puţin deocamdată, cât să-şi pună în aplicare planurile.

Uşurelu este un mare iubitor de sporturi de apă, dar şi de motoare. În general are puţin timp liber, dar încearcă să profite de acesta la maximum. În weekend merge fie la mare, fie la munte. De profesie este economist.

Vezi care era afacerea lui Petrică Ușurelu în 2010

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii