
În acest an, fermierii au obţinut cele mai mari producţii la grâu (10,1 milioane de tone, cu 4,8 tone la hectar), rapiţă (1,6 milioane de tone, cu 2,8 tone la hectar), mazăre (298.600 de tone, 2,7 tone/ha), floarea-soarelui (3,1 milioane de tone, cu 2,7 tone/ha), orz şi orzoaică (2,04 milioane de tone, 4,9 tone/ha), soia (405.300 de tone, 2,3 tone/ha), porumb (14,5 milioane de tone, 5,8 tone/ha), iar la cartof (18,8 tone/ha) şi struguri (6,5 tone/ha) sunt cele mai mari producţii medii la hectar. “Sunt cele mai mari producţii de până acum”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Ministrul a subliniat că cel mai important obiectiv realizat în acest an este implementarea sistemului de acordare la timp a subvenţiilor pentru fermieri. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma de 2,766 miliarde euro. Pe 16 noiembrie, APIA a început acordarea de avansuri şi pentru crescătorii de animale pentru schema de sprijin cuplat în sectorul zootehnic pentru Campania 2017, în valoare de 99 de milioane de euro, a mai spus ministrul Agriculturii.
Al doilea obiectiv important a fost creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, fiind astfel atrase 3,33 miliarde de euro, din care din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) – 1,772 miliarde euro, procent de absorbţie 99,9%, iar din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – 1,550 miliarde euro, faţă de 507 milioane euro în 2016, potrivit datelor prezentate de minister.
Referindu-se la programul de irigaţii, ministrul a precizat că în acest an au fost investiţii de 1,015 miliarde de euro, care se regăsesc în reabilitarea a 86 de amenajări de irigaţii viabile care vor iriga o suprafaţă de 2 milioane de hectare. De asemenea, la programul de reabilitare a structurii secundare de irigaţii prin Măsura 4.3 din PNDR 2014-2020, cu o alocare financiară 435 de milioane de euro, au fost depuse, până în prezent, 147 de proiecte, în valoare de 146,3 milioane de euro.
Prima etapă dincadrul Programului Antigrindină a fost dată în funcţiune pe 15 aprilie 2017, cu 34 puncte de lansare, care acoperă 500.000 de hectare, iar până la sfârşitul anului sunt în diferite faze de execuţie încă 26 puncte de lansare, care vor fi operaţionale la data de 15 aprilie 2018 şi vor acoperi o suprafaţă de 835.000 de hectare.
„Programul de Tomate reprezintă o reuşită şi este foarte apreciat de legumicultori”, mai spune ministrul Agriculturii. S-au înscris în program 9.350 de legumicultori şi au beneficiat de ajutorul de 3.000 de euro 4.397 de fermieri. Aceştia au încasat în total 59,3 milioane de lei. Fermierii înscrişi au obţinut o producţie totală de 50.000 de tone de roşii fără pesticide, livrate pe piaţă. A fost diminuat astfel importul, cu acestă cantitate. În 23 octombrie 2017 a început ciclul II al programului, unde participă încă 4.432 de legumicultori. Dintre ei, 2.442 au primit sumele în baza programului – 7,11milioane de euro (circa 32,9 milioane de lei), iar pentru 631 au fost solicitaţí bani de la Ministerul Finanţelor – 1,8 milioane de euro (circa 8,5 milioane de lei).
Despre programul „Alege Oaia”, Ministrul Petre Daea a declarat că, până în acest moment există patru centre de colectare a lânii, iar înființarea acestora va continua. El a precizat că a considerat necesară oprirea degradării celei mai valoroase resurse care aducea venit și care îi stimula pe crescătorii de ovine.
“România are peste 36.000 de tone de lână, o resursă extraordinară. Pînă acum, peste 70 % din cantitatea de lână se ardea, se abandona. O să vedeți în curând ce produse se fac din lână. Am decis să dăm 1 leu/kg de lână, pentru a stimula valorificarea acestui produs, pentru că leul se plăteşte dacă lâna se dă cuiva, iar ca să o dau cuiva trebuie să facem rețele în România, în zone unde ai capacitatea de a aduna oamenii, în zone consacrate,” a precizat ministrul Daea. El a mai menţionat că în perioada imediat următoare va demara un proiect de instruire la o şcoală de bucătari, pentru ca aceştia să prepare diverse reţete pe bază de carne de oaie, iar o reţea de restaurante va avea în meniu „şaorma cu oaie românească”.
Cercetarea din agricultura românească a fost serios afectată în ultimii ani, în condiţiile în care dezvoltarea centrelor de cercetare a fost ignorată, a afirmat ministrul Agriculturii. În ultimii opt ani au fost aplicate Hotărâri de Guverndoar pentru reorganizarea a trei unităţi de cercetare, din 52 existente. El a subliniat că MADR a reuşit să facă toate HG-urile necesare în acest an. Dintre acestea, o parte au fost publicate în Monitorul Oficial, iar altfele vor fi în curând publicate, aflându-se încă în analiză.
Referindu-se la programele ce vor fi derulate în 2018, Petre Daea a menţionat măsurile de promovare pentru porcinele şi taurinele din rasele româneşti, programul Bivoliţa, programele pentru păsări, pentru agricultura din zona montană, pentru dezvoltarea de depozite pentru legume-fructe, centre de preluare şi prelucrare, „Şcoala la stână” şi susţinerea învăţământului din liceele agricole.