FacebookTwitterLinkedIn

Lui Peter Salzmann i-a plăcut dintotdeauna să sară de la înălțime. A sărit de pe acoperișul casei părintești, de pe un pod suspendat la 110 metri, în Croația, și apoi de pe o stâncă de aproape 1.000 de metri înălțime în Alpii Italieni. La 20 de ani a început să practice skydiving-ul și a făcut cam 100 de sărituri pe an în următorii cinci ani. Inițial folosea așa-numitele tracksuits (costume gonflabile, dar fără aripi) pentru ca mai târziu să treacă la costumul cu aripi, care, spune el, îi oferă mai multe opțiuni pentru sărituri.

În timp, săriturile s-au transformat în zbor. Pe lângă zborul cu costum cu aripi, Peter Salzmann are în CV cascadorii de film și apariții în diverse spectacole. Când sare de pe stânci sau din aeronavă, Salzmann folosește stratul textil întins între brațele și picioarele costumului drept parapantă ce îi permite să genereze o mișcare orizontală de zbor faţă de viteza de coborâre și fluxul de aer. Cu fiecare metru de coborâre, se pot realiza până la trei metri de zbor orizontal, la viteze ce pot depăși 100 km/h.

În 2017, Peter a revenit în Alpii austrieci, unde a avut ideea unei sărituri care era imposibil de executat cu un costum cu aripi obișnuit, o anumită etapă a saltului presupunând un zbor ascendent. „Zburătorul” a intrat în legătură cu BMW care, prin subsidiara sa, Designworks, a început să dezvolte un costum cu aripi cu propulsie electrică.
Cum tehnologia provine de la BMW i, divizia de motoare electrice a producătorului auto german, produsul rezultat a fost botezat Electrified Wingsuit by BMW i. Acesta este un costum cu două rotoare de carbon atașate, care furnizează 15 kW pentru aproximativ cinci minute.

Sistemul de propulsie electric crește performanța costumului cu aripi, permițând astfel acoperirea unor distanțe mai mari. La activare, explică Salzmann, pilotul experimentează o accelerare imediată, permițându-i să zboare cu viteze de peste 300 km/h.

Pentru primul zbor cu costumul electric, Salzmann a urcat cu elicopterul, împreună cu alți doi piloți de costume cu aripi, deasupra vârfurilor munților din Austria natală. Imediat după saltul de la 3.000 de metri, toți trei au zburat în formație în direcția unui masiv montan. Cu ajutorul propulsiei electrice, Salzmann a accelerat mai repede decât colegii săi și a reușit să treacă peste vârf în zbor abrupt, apoi s-a  întâlnit cu ceilalți doi piloți care planaseră în jurul muntelui, pentru a-și deschide parașutele și a ateriza în punctul dinainte stabilit.

Demarat de la ideea temerară a lui Peter Salzmann, proiectul Electrified Wingsuit by BMW i duce zborul cu costum cu aripi la un nou nivel și  demonstrează cât de surprinzătoare pot fi aplicațiile mobilității electrice.