FacebookTwitterLinkedIn

Peter Mueller, CEO Heidi Chocolat România

Oportunitatea pentru România

Peter Mueller: În vocabularul chinezesc, cuvântul pentru „criză” este alcătuit din cele două caractere chinezești care definesc „pericol” și „oportunitate”. Altfel spus, important nu este atât ce ți se întâmplă, ci mai degrabă cum te raportezi la acel lucru. Situațiile provocatoare și neașteptate, cum este pandemia COVID-19, adesea declanșează și forțează o gândire diferită și încercarea unor noi căi de acțiune. Coronavirusul a forțat multe organizații să depășească sisteme și structuri istorice, acționând instantaneu, lucrând mai flexibil și dezvoltând idei noi, iar toate acestea ne arată potențialul inovației și al încrederii în sine dacă vrem să definim un nou drum pentru România.

Domenii ce trebuie reformate

Peter Mueller: Criza COVID-19 a evidențiat vulnerabilitatea și nivelul de pregătire al sistemului de sănătate într-o situație pandemică, dar și posibilitățile unui viitor sistem de învățământ (învățare electronică) sau a unui mediu de lucru de la distanță.

Măsuri urgente pentru relansare

Peter Mueller: Atenția ar trebui să se îndrepte în special către producătorii locali și întreprinderile mici și mijlocii, care vor avea nevoie de sprijin pentru asigurarea locurilor de muncă și relansarea economiei.

Alte segmente de afaceri puternic afectate de pandemia COVID-19, precum HoReCa și turismul, trebuie și ele să figureze pe ordinea de zi. Guvernul poate derula campanii de sprijinire a produselor și serviciilor locale. În general, asigurarea locurilor de muncă este modalitatea sustenabilă de a revitaliza economia.

Mai mult, Guvernul ar trebui să acceseze fonduri UE și să demareze proiectele de infrastructură atât de necesare. Acest lucru va crea nu doar mai multe locuri de muncă și va crește puterea de cumpărare, dar va genera, de asemenea, mai multe venituri din impozite la bugetul de stat.

Revenirea domeniului

Peter Mueller: Consumatorul se îndreaptă ușor-ușor către o viață normală, iar în timpul verii credem că situația va începe să se redreseze. Dacă nu ne vom confrunta cu un al doilea val pandemic, lucrurile pot reveni la normal în toamnă din punct de vedere al activității.

Cu toate acestea, comportamentul consumatorilor va fi afectat pe termen mai lung. Oamenii vor fi mai precauți când interacționează, vor fi mai atenți la simptomele de sănătate și vor călători mai prudent.

De asemenea, comportamentul de cumpărare va migra mai mult către online, tot mai mulți vor alege o alimentație și un stil de viață mai sănătoase. Și nu în ultimul rând, oamenii vor aprecia mai mult micile bucurii și timpul petrecut alături de familie și prieteni. La nivel de business, toate acestea vor accelera strategiile multichannel, vor influența deciziile privind portofoliul nostru de produse și modul de comunicare cu consumatorii.