Cautare
, Contributor

Cariere |
|

Peste jumătate dintre angajații europeni sunt stresați la locul de muncă

stres_loc_munca.jpg
Aproximativ jumătate dintre angajații europeni (51 %) consideră că stresul legat de muncă este un fenomen frecvent în cadrul jobului lor, arată o anchetă de opinie paneuropenă efectuată de Ipsos MORI pentru Agenției Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA).

Femeile sunt mai înclinate decât bărbații să considere că stresul legat de muncă este frecvent (54 % față de 49 %), iar lucrătorii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 54 de ani sunt mai înclinați spre această apreciere (53 %) decât cei cu vârsta peste 55 de ani (44 %), mai arată ancheta citată.

Percepția asupra stresului legat de muncă variază și în funcție de sectorul de activitate, angajații din domeniul sănătății sau al serviciilor de îngrijire fiind cei mai înclinați să considere că stresul legat de muncă este frecvent (61 %, dintre care 21 % descriu fenomenul drept „foarte frecvent”).

 „41 % dintre lucrătorii europeni afirmă că stresul legat de muncă nu este gestionat corespunzător la locul lor de muncă, 15 % dintre aceştia declarând că este gestionat «absolut necorespunzător». Ne concentrăm foarte mult asupra abordării riscurilor psihosociale la locul de muncă, de exemplu a stresului. Tema de anul viitor a campaniei noastre pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase va fi «Gestionarea stresului». Mesajul pe care dorim să-l transmitem întreprinderilor din Europa, indiferent de dimensiunile lor sau de sectoarele în care activează, este că riscurile psihosociale pot fi abordate în acelaşi mod logic şi sistematic ca şi alte probleme de sănătate şi securitate”, afirmă Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA.

În Europa, cea mai frecventă cauză a stresului legat de muncă este considerată a fi insecuritatea sau reorganizarea serviciului respectiv (72 %), urmată de numărul de ore lucrate sau volumul de muncă (66 %). Totuși, printre angajații mai tineri (18-34 de ani), ambele cauze ocupă primul loc (fiecare totalizând un procent de 69 %).

De asemenea, cei din domeniul sănătății sau al serviciilor de îngrijire sunt mult mai înclinați decât media să indice numărul de ore lucrate/volumul de muncă (77 %).

În țările cu datorie publică mare, angajații sunt mai înclinați să perceapă insecuritatea sau reorganizarea locului de muncă drept cauza principală a stresului legat de job.

Comportamentele inacceptabile precum intimidarea sau hărțuirea sunt percepute drept cauză frecventă a stresului legat de muncă de către șase din zece lucrători (59 %). Un număr mai mic de angajați menționează drept cauze frecvente lipsa de sprijin din partea colegilor sau a superiorilor (57 %), neclaritatea rolurilor și a responsabilităților (52 %) sau posibilitatea redusă de a gestiona modul de organizare a muncii (46 %).

Îmbătrânirea activă

La nivel european, jumătate dintre respondenți (52 %) se așteaptă ca procentul de lucrători cu vârsta peste 60 de ani de la locul lor de muncă să crească până în 2020 (43 % consideră această evoluție improbabilă), arată ancheta EU-OSHA.

Unul din opt lucrători (12 %) este conștient de existența unor politici și programe de facilitare a continuării lucrului pentru angajații în vârstă. Gradul de conștientizare a politicilor este direct proporțional cu dimensiunea întreprinderii angajatoare, variind de la 7 % în cazul celor mai mici întreprinderi până la 19 % în cazul celor mai mari (cu peste 250 de angajați).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii