FacebookTwitterLinkedIn

Tranzacțiile cu date de autentificare pe conturi de email sau portaluri de cumpărături online sunt o afacere extrem de profitabilă pentru infractori. Valoarea de piață a acestui tip de date depinde de calitatea datelor înregistrate puse în vânzare. În urma unor analize a structurii prețurilor de pe forumurile economiei subterane, G DATA estimează că valoarea acestor înregistrări se apropie de 12 milioane de euro. Iar datele verificate pot să aducă chiar o valoare semnificativ mai mare atacatorilor.

Un anumit tipar folosit de utilizatori, este foarte periculos în cazul furturilor de date: utilizatorii de Internet folosesc adesea aceeași combinație de nume de utilizator și parolă pentru a accesa un număr diferit de website-uri, lăsând astfel descoperit un front larg de site-uri vulnerabile la atacuri în fața atacurilor, mai arată sursa citată.

Adesea, parolele formate din numere scurte sunt ușor de ghicit, prin simpla încercare de tastare a zilei, lunii sau anului nașterii victimelor. Altă metodă comună de ajutare a memoriei este folosirea de nume de animale de companie sau ale partenerilor de viață, și este ușor de folosit de către atacatori.

Combinațiile de majuscule, litere mici și numere sunt mult mai sigure. Parolele sigure constau în cel puțin opt caractere ce conțin litere mici, majuscule și cifre.