Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Sănătate |
|

Peste 1,2 miliarde de RON diferenţă între bugetul alocat şi nevoile de tratament ale pacienţilor

Sănătatea se confruntă în acest moment cu o diferenţă de 1,25 miliarde de RON între bugetul alocat medicamentelor şi nevoile reale de tratament ale pacienţilor români.

România se află printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte bugetul alocat medicamentelor, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene – OECD Health Data 2014[1]. Ea alocă în acest moment 216 EUR PPP[2]/capita pentru medicamente în condiţiile în care media europeană este de 350 EUR PPP/capita.

Sănătatea se confruntă în acest moment cu o diferenţă de 1,25 miliarde de RON între bugetul alocat medicamentelor şi nevoile reale de tratament ale pacienţilor români. Bugetul alocat medicamentelor în România, în prezent, este în valoare de 6 miliarde de RON, şi este calculat la nivelul consumului de medicamente din anul 2011, în condiţiile în care, în ultimii trei ani, numărul pacienţilor români si implicit nevoia acestora de a se trata a crescut cu peste 20%.

România, cu doar 753 EUR/capita alocati sănătăţii, se află pe ultimele locuri, alături de Macedonia şi Turcia,  potrivit aceluiaşi raport. Pe primele locuri la acest capitol se află Olanda, care alocă 3.829 EUR/capita, urmată de Danemarca (3.528 EUR/capita) și de Luxembourg (3.437 EUR/capita).

„Alocarea procentuală din PIB pentru sănătate trebuie să crească într-un ritm constant de la 4% cât este acum, astfel încât să poată atinge media europeană de 6,5%”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv – Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii