Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Peste 10 metode simple de a păstra mâncarea proaspătă mai mult timp

Felul în care depozităm alimentele influențează termenul de valabilitate a acestora. Iată câteva recomandări simple care pot fi suficiente pentru a nu mai irosi la fel de multă mâncare și pentru a face mai puține drumuri la supermarket. Așa, veți reuși să economisiți timp și bani și să contribuiți la o mai bună gestionare a alimentelor din bucătărie.  
mancare.jpg

Tratează verdeața exact ca pe un buchet de flori, păstrând-o hidratată

Pentru a le păstra proaspete mai mult timp, verdețurile cu frunza fragilă, cum ar fi pătrunjelul, leușteanul și busuiocul, trebuie tratate ca pe un buchet de flori. Înainte de a le pune într-un pahar cu apă, tăiați codițele și asigurați-vă că frunzele sunt uscate. Apoi, acoperiți ”buchetul” cu o pungă de plastic și depozitați-l în frigider. Apa trebuie schimbată o dată la două zile.Verdeața va rămâne proaspătă aproximativ două săptămâni.

În cazul verdețurilor cu frunza dură, cum ar fi rozmarinul, cimbrul și oregano, procedeul de depozitare este diferit. Acestea se rulează mai întâi într-un prosop de hârtie umed, apoi se pun într-o pungă de plastic resigilabilă. Păstrate astfel la frigider, verdețurile vor rămâne proaspete până la două sau chiar trei săptămâni, în funcție de plantă.

Acidul din fructe citrice ajută la păstrarea altor felii de fructe

Știați că sucul de lămâie poate menține prospețimea feliilor de avocado? Dacă v-a rămas o jumătate de avocadă nefolosit, stropiți-o cu suc de lămâie pentru a preveni oxidarea. Păstrați și sâmburele, deoarece contribuie la menținerea acelei părți din fruct în stare proaspătă. Dacă lămâia nu este la îndemână, poate fi înlocuită cu orice produs acid, de exemplu, suc de citrice sau roșii sau oțet, dar numai natural.

Nu spălați produsele înainte de a le depozita în frigider

Fructele și legumele preferă un mediu uscat. Majoritatea se strică mai repede atunci când sunt depozitate în medii umede sau intră în contact cu umezeala. Asigurați-vă că asta nu se întâmplă: adaugați șervețele de hârtie în fiecare container din frigider.

După ce fructele și legumele sunt spălate, procesul de deteriorare se accelerează, așa că așteptați să le spălați, pe rând, înainte de a le găti sau mânca.

Fructele și legumele se depozitează separat

Fructele și legumele emit diferite tipuri de gaze, iar incompatibilitatea dintre acestea le poate accelera degradarea. Pentru a evita acest lucru, este important să depozități în lădițe diferite în frigider produsele foarte gazoase (precum: caise, banane, nectarine, pere, prune, mere, roșii, pepene galben, smochine, avocado). Produsele mai puțin gazoase (precum sparanghel, broccoli, varză, morcovi, castraveți, fasole verde, salată verde, ardei gras, conopidă, mazăre) pot fi depozitate împreună, dar totuși departe de celelalte.

Pastrați țelina proaspată într-o folie de aluminiu

Înfășurați țelina într-o folie de aluminiu înainte de a o pune în frigider. Dacă ați tăiat-o sau curățat-o, aveți grijă ca atunci când o împachetați să nu fie udă deoarece își pierde din valoarea nutritivă. Pentru a se păstra cât mai proaspătă, țelina trebuie înfășurată foarte bine.

Roșiile trebuie depozitate în funcție de prospețimea lor

Roșiile verzi, necoapte se pun în pungi de hârtie cu codița în jos, în timp ce roșiile coapte trebuie depozitate la temperatura camerei, separate una de cealaltă și ferite de lumina soarelui.

Roșiile coapte se pot pune în frigider pentru a le împiedica să se coacă și mai mult, însă se recomandă ca înainte de a le găti, să rămână câteva minute la temperatura camerei, pentru a-și recăpăta aroma. Se spune că păstrarea roșiilor în frigider poate duce la pierderea aromei sau a nutrienților.

Fructele de pădure sunt sensibile la umiditate

Fructele de pădure sunt extrem de delicate, iar un plus de apă le poate afecta substanțial prospețimea. Prin urmare, spălați-le doar înainte de consum. Cea mai bună metodă de a spăla și păstra fructele de pădure este să le înmuiați complet în apă și apoi să le lăsați într-o strecurătoare pe un raft din frigider. Cel mai bine este să le păstrați în afara sertarului.

Brânza nu trebuie să fie bine învelită în plastic

Brânza nu trebuie lăsată pe farfurie, în frigider, după ce am cumpărat-o şi am despachetat-o, dar nici în ambalajul de la magazin. Fiecare bucată de brânză trebuie împachetată în hârtie de copt, care îi permite să respire exact cât are nevoie. Evitați să depozitați brânzeturile (în special cele cu miros puternic) lângă alimente aromate, cum ar fi citricele, pentru că mirosurile se vor absorbi reciproc.

Produsele lactate se păstrează pe raftului de mijloc sau de jos al frigiderului

În majoritatea caselor, laptele și iaurturile obișnuiesc să stea pe ușa frigiderului, însă locul corect al produselor lactate este raftul din mijloc sau cel din partea de jos. Deoarece ușa frigiderului se deschide regulat, temperatura de aici rămâne instabilă, ceea ce înseamnă că laptele se putea strica mult mai repede dacă îl depozităm pe ușă. Rafturile de mijloc și de jos, în special în partea din spate a frigiderului, tind să mențină o temperatură constantă.

Ouăle stau pe raftului frigiderului, nu pe ușă

Fiecare frigider este dotat cu un spațiu special în care pot fi depozitate ouăle. Cu toate acestea, dacă vreți să le păstrați proaspete o perioadă mai lungă de timp, locul lor este pe raftul frigiderului, în partea din spate.

Păstrați carnea în congelator

Dacă nu intenționați să gătiți carnea în câteva zile de la achiziționarea acesteia, o puteți păstra proaspătă depozitând-o în congelator. E importat de știut că aceasta nu își pierde valoarea nutritivă prin congelare, așa cum se întâmplă în cazul mai multor fructe și legume.

Nu păstrați pâinea în frigider

Pâinea se păstrează la temperatura camerei, într-o pungă de bumbac. Aceasta nu ar trebui depozitată niciodată în frigider deoarece temperatura scăzută o va face să se strice mult mai repede. În schimb, se recomandă congelarea pâinii pentru a o păstra proaspătă timp de 3 luni. Dacă optați pentru congelare, feliați-o sau tăiați-o în bucăți înainte de a o pune în congelator, deoarece dezghețarea și re-congelarea repetată va diminua aroma și textura pâinii.

Ciupercile se păstrează cel mai bine în frigider

Pentru a păstra prospețimea ciupercilor trebuie, în primul rând, să îndepărtați recipientul în care au fost vândute. După ce le spălați și le cărățați de excesul de murdărie, uscați-le bine, înfășurați-le în prosoape de hârtie și depozitați-le în frigider.

 

Sursă: Insider.com

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii