Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

Perspectivele economice ale României la final de 2015

Membrii Camerei Franceze de Comerț și Industrie din România (CCIFER) și cei ai Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK) au așteptări mari cu privire la situația economică din România în anul 2016.
bani.jpg

Optimismul privind situația economică a României reiese din rezultatele a două barometre realizate de către cele două Camere de Comerț și prezentate în cadrul conferinței „Perspective Economice ale României”, joi, 10 decembrie.

Pe de-o parte, barometrele arată percepția membrilor celor două Camere de Comerț asupra situației economice, a mediului de afaceri din România, iar pe de-o altă parte, acestea arată cum sunt influențate investițiile lor de către evoluțiile în plan politic, social și economic pe care le prevăd la începutul anului 2016. În realizarea acestor barometre au participat companiile din sectoare de activitate precum energie, IT, construcții, turism, agricultură sau finanțe-bănci.

În ceea ce privește comunitatea de afaceri din CCIFER, rezultatele barometrului pentru 2015 sunt pozitive. Acesta înregistrează o evoluție semnificativă comparativ cu anii anteriori, atât cu privire la mediul extern al companiei (economic, social, politic), cât și cu privire la mediul intern al acesteia (cifra de afaceri, rentabilitatea, investiții). Directorii companiilor membre CCIFER care au răspuns chestionarului sunt de părere că România este mult mai atractivă pentru investitorii străini în noiembrie 2015 față de anii anteriori. Francois Saint-Paul, ambasadorul Franței la București, este de părere că principalele motive pentru care investitorii francezi vin în România sunt reprezentate de numărul mare de locuitori și de faptul că aceasta este o țară cu o puternică tradiție industrială.

În ceea ce privește sectorele de activitate, cel care a înregistrat cea mai mare creștere în 2015 este cel energetic, iar cel care a înregistrat o scădere pronunțată față de 2014 este IT&C.

Pentru comunitatea de afaceri din AHK , perspectivele pozitive s-au diminuat din primăvară până în toamnă. Principalii factori de risc care ar putea afecta dezvoltarea economică identificați de către respondenții barometrului lansat de AHK sunt condițile-cadru economic și politice ( infrastructura, administrația publică și achizițiile publice), dar și lipsa personalului calificat.

În prezent, CCIFER numără aproximativ 500 de companii membre, iar AHK România peste 530 de companii membre.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii