FacebookTwitterLinkedIn

RGM Watch Co. există deja de un sfert de secol şi este recunoscută drept una dintre cele mai importante mărci americane de orologerie. Spune-mi mai multe despre drumul pe care l-ai parcurs. Care erau aşteptările tale la începuturi?

Aceşti 25 de ani în care am realizat ceasuri sub numele meu îmi dau un sentiment de împlinire. Au existat multe companii care au apărut şi au dispărut în acest interval. A fost un drum cu suişuri şi coborâşuri, dar am construit mereu modele pe gustul meu şi am sperat că ele vor fi și pe placul altora. Am supravieţuit pentru că atenţia mea a fost canalizată spre ceasuri, nu am fost motivat de dorinţa de îmbogăţire sau de a crea o mare companie.

Cum evaluezi evoluţia brandului tău de-a lungul acestor ani?

Am trecut de la o companie care făcea design şi asambla mecanismele în carcasă la un producător adevărat de ceasuri, cu trei calibre realizate de noi.

Îţi mai aminteşti primul ceas pe care l-ai făcut?

Da, era modelul 101-M, un cronograf din aur roz de 18 carate, ceas cu calendar complet şi fazele Lunii.

Îl mai ai?

L-am vândut cu mult timp în urmă, dar l-am reconstruit acum zece ani şi l-am dat cu împrumut Muzeului de Orologerie NAWCC.

Care au fost primele tale modele de succes?

101-M şi, de altfel, toate cele care i-au urmat. Noi producem serii restrânse, aşa că modelele se vând, chiar dacă nu imediat.

Care dintre ceasurile din colecţia actuală sunt emblematice pentru RGM Watch Co.?

Cele echipate cu calibrul 801 sunt cele mai cunoscute: PS-801-E, PS-801-EE şi 801-COE.

Cum ai descrie viziunea americană asupra orologeriei?

Calitate, durabilitate, frumuseţe, spirit clasic.

Eşti recunoscut şi pentru utilizarea tehnicilor Guilloché. Cât de greu a fost să devii un specialist în acest domeniu?

Sunt necesari ani ca să ajungi să mânuieşti cum trebuie maşinile şi să scoţi lucruri de calitate. Eu spun mereu că este cea mai rafinată tehnică dintre toate şi cea mai dificilă.

Citește și Bestiarul lui Máximo Riera

Care a fost cea mai grea problemă pe care ai întâmpinat-o în cariera ta de ceasornicar?

Realizarea propriilor calibre în cadrul manufacturii.

Care este parcursul procesului de creaţie? La ce te gândeşti la început, la noul design sau la caracteristicile tehnice ale ceasului?

Totul începe cu o idee; pot să văd cu ochii minţii ceasul respectiv. Ideile nu mi-au lipsit niciodată, nu e nevoie de cine ştie ce strădanie.

Cât de important este pentru compania ta faptul că este capabilă să ofere servicii personalizate? Există o limită în privinţa lor?

Foarte puţine branduri pot oferi ceea ce facem noi în materie de personalizare. Este una dintre caracteristicile mărcii noastre şi pot spune că nu există nicio limită.

Orologeria adevărată nu poate fi concepută fără raportarea la tradiţie. Ce înseamnă ea pentru tine?

Valorificarea lucrurilor care au dat rezultate, care au durat, care s-au dovedit perene.

Şi pentru că vorbim despre lucruri perene – care este cea mai mare realizare a brandului tău?

Construirea în atelierele noastre a propriului model Tourbillon, mergând până la realizarea cuştii tourbillonului.

Care sunt preferinţele tale în materie de ceasuri de mână?

Hai să îţi spun ce modele am: un 151-P personalizat, cu cadran decorat cu model Engine Turning şi cu rotor de aur, un 151-A şi un PS-801-E.

Cine cumpără ceasuri RGM?

Cei care sunt mai degrabă pasionaţi de ceasuri decât de bijuterii, care preferă modelele mecanice cu finisaje de înaltă calitate. Clienţilor noştri le place să poarte ceasurile, nu doar să le colecţioneze.

Ce ne va aduce RGM de aici înainte?

Cu ocazia aniversării celor 25 de ani de existenţă a brandului, am lansat câteva noi modele. Viitorul va aduce alte ceasuri făcute după gustul meu, piese care sper că vă vor plăcea şi vouă.