Cautare
, Contributor

DWF

AdNews |
|

Permacultura şi beneficiile unui forest garden peren

Un forest garden este o strategie de a produce fructe şi legume proaspete fără a lucra foarte mult. Este o grădină în pădure care necesită întreţinere minimă şi îţi oferă numeroase recompense comestibile!

 

Dacă eşti pasionat de permacultura, cu siguranţă ai ajuns şi la noţiunea de forest garden. Acesta are un rol eficient în rezolvarea problemelor legate de eroziunea solului, fiind totodată o sursă de alimente. 

 

Ce este un forest garden?

Un forest garden copiază o pădure şi conţine arbori, arbuşti şi plante comestibile. Se bazează pe crearea straturilor verticale şi plantarea în acelaşi loc a mai multor copaci de diverse înălţimi, arbuşti şi ierburi.

 

Copacii înalţi sunt plasaţi în centru şi au rol de protecţie pentru pomii şi vegetaţia de dedesubt. Pe lângă aceştia sunt plasaţi copacii medii şi cei mici, iar pe margine, în zona însorită, arbuştii, ierburile şi florile. Pomii, arbuştii şi ierburile se susţin unele pe altele, protejându-se şi interacţionând firesc şi natural. Straturile create asigură soarele necesar tuturor plantelor şi, totodată, creează un ecosistem sănătos şi productiv care necesită îngrijire minimă. 

 

Marginea unui forest garden poate părea aglomerată, dar este exact ca în natură, acest lucru ajutând plantele să crească şi să prospere fără a fi necesară intervenţia omului. Astfel, într-un forest garden nu ar trebui să te mire dacă viţa de vie creşte în copaci, iar sub pomii înalţi sunt ciuperci. 

 

Un forest garden nu are nevoie de îngrijiri speciale

Aşa cum în natură, o pădure sănătoasă nu are nevoie de intervenţia oamenilor pentru curăţarea de buruieni sau fertilizare, la fel este şi în forest garden. Aceasta poate conţine castani ca strat de pomi înalţi, meri pe sub castani că pomi medii, tufişuri cu coacăze pe sub meri, viţă de vie care creşte pe pomi şi o mulţime de ierburi şi ciuperci pe sub acestea. 

 

Schimbând pomii şi arbuştii de mai sus cu stejari, nuci, afini şi ierburile preferate, îţi poţi crea propriul ecosistem!

 

Cum a apărut forest garden-ul

Gestionarea pădurilor pentru a obţine beneficii alimentare precum afinele, ciupercile sau diverse ierburi de ceai este o practică străveche, forest garden-urile cele mai vechi fiind descoperite în Africa, Asia şi America. 

 

Atunci când au început colonizările, pentru cei nou veniţi, aceste păduri păreau virgine, când ele, de fapt, erau deseori explorate de localnici pentru găsirea hranei. Ei ştiau exact în ce locuri şi în ce perioadă a anului pot găsi ceea ce au nevoie pentru alimentaţie sau leacuri.

 

De asemenea, ei urmăreau să încurajeze prosperarea plantelor de care aveau nevoie şi reduceau creşterea celor din jur, mai puţin dorite. Nu petreceau foarte mult timp îngrijind acest spaţiu şi lăsau natura să lucreze. Se poate spune că aceasta a fost prima formă de forest garden.

 

Forest garden-uri vechi de sute de ani!

Geoff Lawton, consultant în permacultura, a găsit în Maroc un forest garden vechi de peste 2.000 de ani. Chiar şi azi, peste 800 de oameni continuă să cultive în această oază în deşert palmieri de curmale, banane, măsline, smochine, rodie, guava, citrice sau duzi. De asemenea, el a găsit un forest garden cu o vechime de peste 300 de ani în Vietnam. Acesta era gestionat şi cultivat de aceeaşi familie de peste 28 de generaţii. 

 

Având în vedere aceste informaţii, este clar că se pot crea forest garden-uri perene extrem de abundente, care necesită puţină întreţinere şi se pot lăsa moştenire generaţiilor următoare. Acest lucru a inspirat strategia modernă de permacultura şi forest garden. 

 

Avantajele unui forest garden 

Este o grădină perenă care necesită intervenţia omului foarte puţin.

 

Pentru că nu necesită lucrări agricole anuale că într-o grădină normală, nu deranjează solul, ci îl întreţine. Totodată, exact ca în natură, nu necesită îngrăşăminte – materia organică este asigurată natural din frunzele pomilor sau vegetaţia care putrezeşte pe sol. 

 

Ajuta la refacerea terenului, a habitatului şi a biodiversităţii, fiind totodată, o sursă valoroasă de hrană.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii