Cautare
, Contributor

Hobby |
|

Performanță în educație: Teodora Stan – olimpică la chimie la Liceul Internațional de Informatică București (ICHB )

Sunt tineri, frumoși și determinați! Le place școala! Vorbesc cu bucurie despre materiile lor preferate, participă la olimpiade și au rezultate remarcabile! Altfel spus, și-n această ediție a Forbes Kids scoatem în față copii care ne conving că viitorul e pe mâini bune. Să-i cunoaștem!
Teodora Stan_2

Teodora Stan este elevă în clasa a XII-a și este olimpică internatională la chimie.

„Știați că hârtia, făina și zahărul au la bază aceeași substanță, glucoza? Destul de ciudat, știu.  Aceasta a fost prima întrebare de la prima oră de chimie la care am participat și mi-a captivat atenția.

Am început să învăț mai mult din curiozitate. Pe măsură ce descopeream mai mult, realizam că văd chimie peste tot în jurul meu. Chimie este în bucătărie, în hainele pe care le purtăm, în masa pe care scriem, chiar și în aerul pe care-l respirăm.

Studiez la ICHB de la începutul gimnaziului. Aici mi-am început cariera de olimpic, cu matematica. Într-adevar, în clasa a V-a era destul de simplă. Într-a VI-a am participat la etapa națională a olimpiadei de matematică, ca rezultat a multor ore de muncă. În clasa a VII-a a început să mă atragă chimia, dar era o materie complet diferită de ce știam eu până atunci și eram ușor sceptică.

Am decis să încep pregătirea pentru olimpiada de clasa a VIII-a, deși eu eram clasa a VII-a. M-am calificat prima din București la etapa națională atunci, în 2015. Deja devenea interesant, creierul meu cerea mai mult. Rezultatele au început să apară curând și într-o direcție ascendentă, locul I în mod constant la olimpiadele naționale din clasele 7, 8, 9, 11 și culminând cu calificarea la Olimpiada Internațională de Chimie din 2018, când eram clasa a X-a. Atunci m-am uitat înapoi și era interesant cum… în 3 ani și jumătate, de la cunoștințe egale cu zero barat într-un domeniu, am ajuns medaliată cu argint la cea mai importantă competiție în domeniu. Șirul a continuat în clasa a XI-a cu o medalie de argint la Olimpiada Internațională D.I. Mendeleev și aur absolut la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada.

Printre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat este că fiecare etapă a olimpiadei are o importanță care nu trebuie neglijată. În general, rezultatele spun multe despre cât știm și cât învățăm, dar este mai mult de atât. Pregătirea psihologică și jocul stresului, surprinzător, au o importanță la fel de mare, care de multe ori este eclipsată de lumina medaliilor.

Reconosc, au fost zile în care nu voiam
să lucrez pentru că mă durea capul gândindu-mă la ce urmează: probe teoretice, probe practice, baraje de selecție, stres, probleme, iar baraje și tot așa la infinit. Dar nu am renunțat!“

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii