Peste 11.000 de copii au participat la atelierele, expozițiile și piesele de teatru desfășurate la Muzeul ASTRA în cadrul programului „Școala în satul tradițional”
De mai bine de 8 ani, la Muzeul Astra din Sibiu se desfășoară pe toată perioada vacanței de vară o mulțime de ateliere (de creativitate, de îndemânare, de explorare) pentru toate vârstele, dar adresate cu precădere copiilor, cu scopul de a îi învăța pe aceștia despre satul tradițional și secretele lui. Pe lângă ateliere precum cele de olărit, copt gogoși, morărit, confecționat păpuși din pănuși și cârpe, jucării de lemn sau împletit brățări și pictură pe mobilier, copiii se pot bucura și de nenumărate ore de joacă și de experimentare, având atenta îndrumare a muzeografilor și meșterilor din cadrul muzeului.
Totodată, pe timpul verii, au avut loc și spectacole de teatru interactiv, ce s-au bucurat de mare succes în rândul celor mici, cum ar fi piesa „Pirați, meșteșuguri și comori” sau cea cu Familia Flinstone desfășurată weekend-ul trecut în Grădina cu legume a muzeului.
În total, numai anul acesta s-au desfășurat peste 260 de ateliere de educație muzeală și spectacole de teatru interactiv, în fiecare săptămână, de luni până vineri, între orele 10-18 atât în zona Etno-Tehno-Parc, o zonă destinată copiilor, cu machete funcţionale și loc de joacă, cât și la Școala din Ticera, provenită din județul Hunedoara. Programul a debutat în ultima săptămâna de școală, pe 21 iunie 2021, și se va încheia în acest weekend, pe 26 septembrie. Peste 11.000 de copii au luat parte la aceste ateliere în anul curent, aceștia venind la muzeu împreună cu familia, părinți sau bunici, chiar de mai multe ori în aceeași săptămână sau mai multe zile pe durata verii.
Muzeul Astra, unul dintre cele mai căutate locuri pentru taberele școlare și în topul preferințelor elevilor și profesorilor sibieni
Conform reprezentanților muzeului ASTRA, oferta de educație muzeală adresată copiilor de toate vârstele este deosebit de atractivă pentru taberele școlare, cu atât mai mult în contextul actual, muzeul în aer liber dispunând de un spațiu vast de 96 de hectare, fiind printre cele mai mari astfel de muzee din lume. Copiii și profesorii din toată țara vin la ASTRA în excursii de o zi, vizitează muzeul, ce cuprinde peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice, participă la atelierele organizate și, de cele mai multe ori, parcurg și unul dintre traseele de descoperire (quiz-uri) sau vânători de comori pregătite în diverse zone ale complexului. Acestea presupun parcurgerea, alături de un muzeograf, a unui traseu la alegere în sectorul păstorit, sectorul olărit sau sectorul morărit, având ca suport de lucru chestionare cu întrebări distractive, de identificare, recunoaștere, orientare etc.
Totodată, Muzeul ASTRA este și una dintre locațiile favorite ale elevilor și dascălilor sibieni, aici organizându-se adesea și ore de curs, activități de descoperire a naturii, activități sportive sau de socializare, cum ar fi reuniuni, serbări și specatacole școlare, de multe ori cu participarea întregii familii.
Proiectele continuă și în timpul anului școlar
Deși proiectul „Școala în satul tradițional” se desfășoară preponderent pe perioada vacanței, acțiunile Muzeului Astra continuă și în restul anului. „Pe durata anului școlar, în fiecare weekend pregătim activități interactive pentru familii, cum ar fi atelierele de demonstrații meșteșugărești, târgul de jucării sau concursul <<Descoperim diversitatea Europei în Muzeul ASTRA>>, iar în timpul săptămânii lucrăm preponderent cu elevii școlilor din regiune, transformând o simplă vizită la muzeu într-un pretext educațional. În timpul pandemiei, muzeul nostru a fost cel mai sigur și mai căutat loc din oraș pentru astfel de activități.” a declarat Ciprian Ștefan, Directorul Complexului Muzeal AStra.