FacebookTwitterLinkedIn

Moneda de aur are o valoare nominală de 100 de lei, un diametru de 21 milimetri și o greutate de 6,452 grame. Moneda din argint are o valoare de 10 lei, un diamentru de 37 de milimetri și o greutate de 31,103 grame. Moneda din tombac cuprat are o valoare de 1 leu, un diamentru de 37 de milimetri și o greutate de 23,5 grame.

Monedă pentru colecționare este din alamă (Cu80Zn15Ni5). Are o valoare de 50 de bani, un diamentru de 23,75 de milimetri și o greutate de 6,1 grame.

„Aversul monedei din aur redă un detaliu al Mausoleului de la Mărășești, inscripţia în arc de cerc «ROMANIA», valoarea nominală «100 LEI», stema României și anul de emisiune «2017». Aversul monedei din argint redă un detaliu al Mausoleului de la Mărășești, inscripţia în arc de cerc «ROMANIA», valoarea nominală «10 LEI», stema României și anul de emisiune «2017». Aversul monedei din tombac cuprat redă un detaliu al Mausoleului de la Mărășești, inscripţia în arc de cerc «ROMANIA», valoarea nominală «1 LEU», stema României și anul de emisiune «2017». Aversul monedei din alamă pentru colecționare redă un detaliu al Mausoleului de la Mărășești, inscripţia în arc de cerc «ROMANIA», valoarea nominală «50 BANI», stema României și anul de emisiune «2017»”, se scrie într-un comunicat de presă al Băncii Centrale.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și alamă) prezintă portretul şi numele regelui Ferdinand I și inscripția în arc de cerc ,,MARASTI-MARASESTI-OITUZ-1917”.

Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul este de 150 seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și de 5.000 monede din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.

Preţurile de vânzare sunt 2.100 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare, și de 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.

Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat și monedele din alamă, de 50 bani, pentru colecționare, cu tema 100 de ani de la victoriile armatei române de la Mărăști, Mărășești și Oituz au putere circulatorie pe teritoriul României”, au mai spus reprezentanții BNR.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din alamă, pentru colecționare, cu tema „100 de ani de la victoriile armatei române de la Mărăști, Mărășești și Oituz” se realizează prin sucursalele regionale ale BNR din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş.