Cautare
, Contributor

Colecții și colecționari |
|

„Pentru bani, onorată instanță”

Inigo Philbrick, un tânăr galerist devenit hoț de artă, a fost prins de poliție pe atolul Vanuatu, după ce a păgubit colecționari, dealeri de artă și galeriști cu 86 de milioane de dolari.
Launch of The Luxury Collection x Globe-Trotter Luggage Collection, New York, America - 11 Apr 2016

Inigo Philbrick a fost considerat „copilul-minune” al comerțului cu artă contemporană datorită gustului și intuiției care l-a făcut să investească în autori necunoscuți care ulterior au avut succes.

În vârstă de 33 de ani, Philbrick este fiul fostului director al Muzeului de Artă Contemporană Aldrich din Connecticut. Tânărul a debutat în lumea artei acum zece ani, lucrând ca intern la Galeria White Cube din Londra, al cărei fondator, Jay Jopling, îl descrie pentru Le Monde drept „ambițios, inteligent, cu ochi bun și un instinct incredibil pentru afaceri.”

Inigo Philbrick, Francisca Mancini în New York, 2016

 

Tânărul și-a deschis propriile galerii de artă în Londra și Miami, împreună cu partenera sa de afaceri Francisca Mancini, și era un obișnuit al jet-set-ului din St. Moritz și Ibiza. Încurajat de succesul facil, a început să promită diverșilor clienți și colecționari că le putea obține multiplicarea investițiilor: de exemplu, un tablou de Basquiat, cumpărat cu 18,4 milioane de dolari, putea fi vândut la Sotheby’s cu 35 de milioane.

În cele din urmă, Philbrick a ajuns să comercializeze opere de artă care nu-i aparțineau sau să vândă același tablou mai multor persoane. „Inigo Philbrick a profitat de lipsa de transparență din comerțul cu artă pentru a frauda colecționari, investitori și galeriști”, spune procurorul Damian Williams citat de Artnet. Philbrick a furat 86 de milioane de dolari „pentru a-și finanța propriul business cu artă și stilul extravagant de viață”, mai spune procurorul.

În pantaloni scurți și încălțat cu espadrile, tânărul infractor a fost prins în vara lui 2020, în Vanuatu, în timp ce își făcea rondul obișnuit prin magazinele cu produse artizanale din centrul orașului Port Vila.

Demersurile lui Philbrick au fost inițial demascate ca suspecte în 2019, de o firmă de servicii financiare din Germania, care l-a dat în judecată pentru că și-ar fi însușit opere de artă în valoare de 14 milioane de dolari, avându-i ca autori pe Yayoi Kusama, Donald Judd și Chistopher Wool.

Philbrick și Victoria Baker-Harber

 

Cum la un moment dat Philbrick a dispărut, alți colecționari au înțeles că sunt victimele unor fraude și au depus plângeri la organele abilitate. Tânărul nu s-a prezentat la audierile care au avut loc în noiembrie 2019, în Londra și Miami. Se pare că nici măcar iubita lui, actrița Victoria Baker-Harber, cu care are o fetiță, nu știa unde se află.

„Este un domeniu corupt din cap până în picioare”, spune avocatul lui Inigo referindu-se la comerțul cu artă. „Inigo nu este cauza, el este un simptom. Acțiunile sale sunt necinstite și de natură criminală, dar el este parte a unei industrii bolnave în cadrul căreia astfel de comportamente sunt cât se poate de obișnuite”.

Pentru faptele sale, Inigo Philbrick este pasibil de 20 de ani de închisoare. Întrebat de judecător de ce a făcut ce a făcut, a răspuns onest: „Pentru bani, onorată instanță”.

Foto Profimediaimages.ro

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii