Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Pe unde umblă feminitatea…?

N-am înțeles niciodată feminitatea ca o exagerare stilistică, ca o etalare a formelor, ca o delicatețe exacerbată. N-am regăsit feminitatea nici în dantelării, machiaje, voce mieroasă sau gesturi studiate. Mai degrabă am găsit feminitatea în naturalețe.
Tatiana 2 - foto Cristina Nichitus Roncea.jpg

Ce m-a mânat să scriu acest text?
Într-o dimineață de sâmbătă, mergând la micul dejun la unul dintre bistrourile din cartier, atenția mi-a fost atrasă de o domnișoară venită singură să mănânce. Până aici, nimic nefiresc, doar că ora era nepotrivită pentru a purta o rochie de dantelă nude, cu captușeală din satin, pantofi cu toc stiletto negri, un sacou pe umeri și machiaj intens. Și ca să fie tabloul complet, mânca ouă benedict. Privită din afară, obiectiv, realizai că tot ce a dorit a fost să fie feminină, chiar cu prețul ridicolului. Și atunci în minte mi-a venit imaginea lui Jane Fonda, la Cafe del Flore, purtând o fustă până la genunchi, o jachetă pe umeri, tocuri medii și un batic pe cap. Și am realizat marea diferență a noțiunii de feminitate, așa cum este ea percepută în cea mai mare parte de femeile din România.

România nu a excelat niciodată în rafinament și personalitate și asta pentru că nu a avut o identitate proprie, nu și-a păstrat niciodată amprentele, a fost „furată” cu lejeritate de tot ce era de „import”, de la produse până la idei. Ca atare, nici locuitoarele ei – vorbesc în speță de femei, nu pentru a exonera barbații, ci pentru că este un articol despre feminitate – nu sunt suficient de mature emoțional și nici suficient de educate stilistic sau de informate, încât să considere că un stil propriu este mai consistent decât un spirit mimetic.

Să te plimbi pe străzile din Paris, din Copenhaga, din Berlin este ca o paradă a modei, prin diversitatea tipologiilor umane, care se reflectă fără tăgadă prin intermediul alegerilor vestimentare. De la punkeri până la doamne sofisticate, nimeni nu seamănă cu nimeni, chiar dacă stilul lor ar putea fi încadrat undeva, în linii mari. Există acolo atâtea subtilități, atâtea nuanțe – și nu mă refer la culori –, atâtea detalii unice, încât impactul cu street-style-ul autohton este deconcertant.

Aș minți să spun că nu mă consider o persoană cu un stil personal definit și asta pentru că, indiferent de tendințele momentului, aleg să port acele itemuri care mi se potrivesc atât din punct de vedere al constituției, cât și al personalității. Iubesc Franța și nonșalanta femeilor ei, și mă regăsesc foarte mult în libertatea lor de a se asuma cu imperfecțiuni, nas proeminent, machiaj subtil, tricouri marinière, culori sobre, sacouri și cercei opulenți. Mă regăsesc și în Italia anilor ’70, unde, la serate, rochiile cambrate erau echilibrate de părul natural, ochii cu eyeliner și pantofii decoltați. Nu mi-e indiferentă nici Dalida, pe care, dincolo de trăsăturile ei aspre, o consider una dintre cele mai senzuale femei, fie că purta o rochie din voal sau o rochie din paiete.

Și evident că, exact ca mine, sunt sute de femei, al căror stil unic, inspirat, poate ca și al meu, de cărți, filme, muzică, artă, whatever, îți vorbește despre ele în cel mai sincer și autentic mod.

Am același regret ori de câte ori merg la un eveniment unde văd circulând aceleași modele de rochii perimate, ba uneori chiar aceleași rochii. Le privesc pe aceste femei, unele au corpuri superbe, sunt statuare, altele sunt banale, dar asta nu ar avea nicio importanță dacă hainele lor mi-ar vorbi despre cine sunt. Mi-ar plăcea să „citesc” pe rochiile lor un film, mi-ar plăcea să regăsesc în printurile lor un artist, m-ar încânta ca poșetele să-mi amintească de vreun personaj din literatură sau ca privirile lor să aibă în ele marea.

Dar nu, tot ce citesc este dorința de a fi feminină, înțeleasă greșit, sau dorința de a arăta eleganță, și ea înțeleasă în cel mai lipsit de originalitate mod. Nicio sclipire a unicității, nicio licărire de je m’en fische, nicio naturalețe și niciun mesaj de genul „sunt suficient de interesantă ca persoană, încât să nu am nevoie de artificii inutile”.

În timp ce scriu, mă gândesc la două dintre bloggerițele de top, la nivel internațional, Camille Charièrre și Pernille Teisbaek, ale căror conturi de Instagram le urmăresc. Nicio poză photoshopată, uneori pistrui sau mici imperfecțiuni vizibile, nicio poză în cadrul de vis, ci în cel de zi cu zi, exact așa cum le este programul, nici urmă de păr coafat sau trusă de machiaj pe față, nicio poză care țipă „uite unde mă plimb eu”. Nicio poză cu culori stridente și nimic care, vădit, să aibă intenția de a-ți face cu sâc. Haine scumpe sau ieftine, simple, tricouri banale, dar și pantofi Céline, cel mai în vogă model al momentului, bijuterii de mii de euro, dar și de la tarabă, chipuri uneori triste, alteori pline de entuziasm. Normalitate, viața așa cum curge ea, cu ape limpezi sau mai puțin limpezi. Așa sunt femeile acestea.

Deschid contul unei bloggerițe de la noi: opulență, fericire la doze greu de consumat, bunăstare, piele de bebeluș, lifestyle, mâncăruri sofisticate, locații de 7 stele. Simplu miraj! Nimic adevărat!

Unde s-au pierdut oare feminitatea aceea intuită, discretă, naturalețea, stilul? Habar nu am. Cred că acolo unde s-au dus și modestia, politețea și bunul-simt.

Închei într-o notă, poate, persuasivă, spunând că aș vrea ca femeile să primească o temă de gândit prin acest text. Să se întrebe dacă oare nu le-ar plăcea să aibă o amprentă unică, personală, dacă nu ar vrea să fie admirate așa cum sunt ele, fără straturi de fonduri de ten și baze de machiaj, dacă nu le-ar încânta să-și simtă vântul prin păr sau să-și ascundă frumusețea corpului sub o rochie de pânză albă brodată… Sau poate că ar fi plăcut ca lumea să te știe drept femeia aia care poartă inele multe, sau cea care întotdeauna poartă culori pastel, sau poate femeia cu cele mai frumoase rochii conice… A nu se înțelege, prin asta, că susțin ideea să purtăm același lucru, ci să existe ceva, un quelque chose care să te facă memorabilă, care să-ți ofere o notă proprie, o poveste care merită descoperită…

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii