Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Pe drumurile patriei

De ceva vreme (mai exact de când am început să mergem cu copilul în vacanțe), mi-am propus să descopăr locuri frumoase, civilizate și curate din România, cu aer curat, mâncare sănătoasă și activități în aer liber.
Raluca_Life New_edito

Din start, un obiectiv foarte greu de atins. Nu mai explic de ce, știm prea bine care e situația în țara noastră.

Dar, cu ajutorul Facebook-ului, am descoperit niște comori, unde merg deja de mai multe ori pe an, de vreo trei ani.

Vă rog să nu mă bănuiți de reclamă mascată pentru că nu am nicio reducere, plătesc preț întreg și mă bucur să fac acest lucru, tocmai pentru a susține niște inițiative despre care mă minunez că au apărut și că rezistă.

Ferma de sub Penteleu este unul dintre aceste locuri – cazare cu mult bun-gust și tot felul de mici răsfățuri, aer curat, mulți pomi și copaci, mâncare doar din zonă, animale numai bune de mângâiat, sau de muls, sau de mâncat . Ateliere de olărit, de fierărie, de țesut covoare, de păpuși, drumeții, foc de tabără, loc de joacă. Și, foarte important, nu au semnal. Deloc. Deci câteva zile fără telefon, fără internet, fără mailuri, fără social media. O minunăție.

Potcoava e un loc de vis – undeva prin Dâmbovița, mai sus de Pucioasa, o pensiune simplă, dar cu bun-gust și foarte curată, cu loc de joacă, mâncare proaspătă din zonă, priveliști care îți taie răsuflarea și, cel mai important, niște căluți blonzi de un calm și de o inteligență rare. Blondele de la Potcoava, căci așa sunt cunoscute de către fani, sunt motivul pentru care m-am dus la Potcoava și pe o vreme viscolită și rece, în care am reușit, și eu, și al meu copil de patru ani, să facem călare un drum lung. Primăvara și vara e un vis – prin pădure, prin pâraie, pe pajiști. Preferatul meu este singurul băiețel, Stewart, dar neapărat încercați și cu Lizzie, sau Nelly, sau Aquavit.

Mi-a mai plăcut enorm la Micloșoara, în casele contelui Kalnoky, un loc unde vezi cam cum ar arăta România dacă, dintr-odată, toată lumea s-ar contamina de bun-simț, hărnicie și dragoste de mediul înconjurător și de tradiții. Casele sunt superbe – vechi locuințe țărănești, restaurate și decorate autentic. Zona e minunată, iar mâncarea… și acum când mă gândesc la ardeii umpluți și la micul dejun sub pomii încărcați de fructe, îmi vine să mă sui în mașină și să fug într-acolo.

Cam acestea ar fi recomandările mele. Desigur, am avut și eșecuri. Răsunătoare. Cum ar fi hotelul care se laudă cu mâncare bio, loc de joacă și iepurași – unde mâncarea e sleită, plină de muște, iar locul de joacă și iepurașul, practic, lipsesc cu desăvârșire. Sau pensiunea de la mare, super bine cotată, unde proprietarul ne-a declarat că el știe totul mai bine decât noi pentru că are la activ două facultăți și trei căsnicii și a avertizat-o în primele trei minute pe prietena mea: „Nu îți mai da ochii peste cap, sau ne supărăm”. Din ambele locuri am plecat imediat. Vă ofer numele în particular, nu merită să îi menționez în așa revistă frumoasă și elegantă.

În rest, să trăim frumos, deși circa 10 milioane de români trăiesc probabil frumos, dar în afara României…

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii