Cautare
, Contributor

Travel |
|

Pe coasta Zanzibarului

Dacă iubești soarele și nu-ți poți imagina vacanța fără căldura lui, atunci și iarna înseamnă pentru tine plajă, ocean, vegetație opulentă, arome exotice. În ciuda frumuseții și bogatei sale istorii, Zanzibarul a fost destul de recent descoperit de turiști. Confluență de tradiții și culturi, arhipelagul de lângă coasta Tanzaniei este un loc pe care îl vei îndrăgi imediat
001-DS-Zuri

În anii ’80-’90, puțini turiști occidentali ajungeau în Zanzibar. Azi, aici se află destul de multe complexuri turistice de lux, cel mai recent deschis numindu-se Zuri. Inaugurat cu câteva luni în urmă, acesta se alătură unei serii de hoteluri foarte apreciate de iubitorii de vacanțe africane. The Residence, Essque Zalu, Breezes Beach Club & Spa, Melia, Zanzi Resort, Baraza găzduiesc oaspeți dintre cei mai pretențioși, oferind servicii desăvârșite și o gamă foarte mare de activități turistice, asta pentru că Zanzibarul este un loc privilegiat. Oceanul, plajele, siturile istorice, rezervațiile naturale și amestecul de tradiții gastronomice fac din acest arhipelag un adevărat El Dorado pentru amatorii de vacanțe exotice.

Cum se naște un proiect turistic de succes

Regiune autonomă a Tanzaniei, Arhipelagul Zanzibar este compus din trei insule mai mari, Unguja, Pemba și Mafia (aceasta din urmă nu face parte propriu-zis din unitatea administrativă), și din mai multe insulițe nelocuite. A devenit o destinație din ce în ce mai căutată pentru că oferă o diversitate de experiențe. Te poți caza în aglomerarea urbană din Zanzibar City (două sute de mii de locuitori) sau la unul dintre hotelurile cu plajă privată unde te vei bucura de cea mai desăvârșită liniște.

La Zuri Zanzibar, o astfel de plajă, vei găsi, unde vei putea admira cele mai frumoase apusuri. Locul este cu adevărat paradisiac, așa cum îl laudă hotelierii: floră de o frumusețe tranchilizantă, terase private și cabane în care arhitectura tradițională și confortul modern se îmbină firesc. Poți lenevi în hamac sau degusta un cocktail la piscină, te poți plimba prin valurile care îmbrățișează plaja sau prin opulentele grădini umbrite de palmieri – aici, totul a fost gândit pentru a te scoate din ritmul agitației urbane.

Autorul acestui proiect este Václav Dejčmar, antreprenor ceh care a pornit și administrat nenumărate businessuri dintre cele mai variate – de la cele din domeniul artei la agenții de modelling. La Zuri a adus întreaga lui experiență și dragoste de artă, încercând să pună în valoare toate atuurile locului. Și a reușit. „Cu ani în urmă, m-a sunat un prieten, care este cățărător și mi-a spus: «Václav, sunt în Zanzibar. Am găsit aici cea mai frumoasă plajă din lume. Și e de vânzare!». Asta se întâmpla înainte ca turismul să prindă aripi acolo. Plaja era realmente frumoasă. N-am avut niciun plan la început, am cumpărat-o. Și am mai cumpărat teren, în total 14 hectare. Nebunie? Totuși, de ce să nu investești în Africa?!”

Satul african și bucătăria fusion

Dejčmar a răzbit prin tot ce înseamnă birocrație, s-a încăpățânat să mențină un standard cât mai ridicat în privința tuturor lucrurilor, de la finisaje și dotări la servicii, a investit și în proiecte sociale în zonă și s-a asigurat că plaja va fi administrată corect și nu va fi distrusă de turismul de masă. Așa a apărut Zuri Zanzibar, cu cele 46 de bungalow-uri, șase apartamente și trei vile ale sale, ascunse de verdeață, cu dușuri și căzi exterioare și acces direct către plajă. Întregul design ambiental este semnat de Ferdinand Leffler, care și-a dorit ca Zuri să fie o reinterpretare a satului african. Aici, contactul cu natura, cu elementele esențiale ale vieții este nemijlocit. Leffler, Dejčmar și echipa de design interior Jestico + Whiles au reușit să facă din numele complexului, care în swahili înseamnă „frumos”, nu o promisiune, ci o realitate.

Sunt un iubitor al bucătăriilor tradiționale (aș încerca aproape orice măcar o dată), așa că se cuvine să spun câteva cuvinte despre experiența gastronomică de la Zuri. Zanzibarul a fost și rămâne un loc al confluențelor, iar acest lucru se reflectă în cultura gastronomică. La Zuri vei gusta din ce au mai bun bucătăriile africană, arabă și indiană, în meniu existând, evident, și preparate europene. Se află aici și o grădină de plante aromatice și mirodenii, care ocupă mai mult de un hectar și jumătate și care furnizează acele ingrediente care dau savoarea de neuitat a bucatelor. Dacă vrei să-ți impresionezi prietenii cu noile tale cunoștințe gastronomice, bucătarii de la Zuri te vor iniția în tainele culinare ale fostului sultanat al Zanzibarului.

Ești pregătit acum să descoperi și celelalte giuvaiere ale arhipelagului. Orașul de Piatră, fauna Oceanului Indian, rezervația Mnarani pentru țestoasele marine, recifele de corali, Parcul ZALA, Grădinile Forodhani, Muzeul Prințesei Salme, micile insule nepopulate – iată doar câteva dintre minunățiile care așteaptă să le descoperi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii