Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Patronate: Pandemia a costat HoReCa 100.000 de locuri de muncă, în acest an

Jumătate din locurile de muncă din domeniul HoReCa, aproximativ 100.000, vor fi pierdute până la sfârşitul anului în contextul restricţiilor impuse de autorităţi, estimează patronatele.  
jobless.jpg

Alianţa pentru Turism, organizaţie – umbrelă a patronatelor din HoReCa, a estimat că în domeniu s-au pierdut deja mai mult de jumătate din numărul locurilor de muncă existente înainte de impunerea restricţiilor, transmite Agerpres.

Anunțul a fost făcut luni, de către doi reprezentanţi ai patronatelor din HoReCa – Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt al Alianţei pentru Turism (ApT), şi Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), în cadrul unei conferințe de presă organizate pe tema situaţiei grave cu care se confruntă sectorul.

“Ne-am pus şi noi această întrebare (a numărului locurilor de muncă pierdute în HoReCa de la debutul restricţiilor, n.r.), am cerut acum o săptămână la Guvern această statistică şi nu am primit-o. De asta mă abţin să vă dau cifre, ceea ce pot să spun însă este că din aşteptările noastre cifrele sunt considerabile. Plus că s-a terminat şi sezonul, erau multe hoteluri sezoniere care-şi prelungeau activitatea peste iarnă şi nu mai fac acest lucru acum. Deci mi-e teamă că din cei aproape 200.000 de oameni pe care îi avem angajaţi în mod direct şi alţii angajaţi în activităţi conexe, de evenimente şi altele, eu cred că în contextul măsurilor actuale şi a ajutorului actual, aşa cum industria a scăzut cu 65%, cel puţin aşa va scădea şi numărul de angajaţi”, a declarat Dragoş Anastasiu.

În conferinţa de presă, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism, Dragoş Anastasiu, a precizat că pierderile înregistrate în domeniul HoReCa în acest an se ridică la 3 miliarde de euro.

“Dacă o industrie scade într-un an de zile cu să zicem 65%, la hoteluri chiar cu mai mult, la restaurante ceva mai puţin, atunci din ce să plăteşti oamenii? Nu ştiu din ce. Măsurile care au venit – şomajul tehnic, sprijinul de 41,5%, acestea au ajutat pentru menţinerea locurilor de muncă, dar acum? Când şi-a pierdut lumea speranţa? Când până în aprilie anul viitor este pierdere de speranţă totală? Sunt şase luni! Ce faci? Mi-e teamă că vom vedea… vom fi şi văzut în ultimele două săptămâni o accelerare a şomajului. Acestea sunt deducţii logice. Din păcate suntem în ţara în care nu ne bazăm pe cifre care vin rapid, ele vin târziu”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism.

La rândul său, preşedintele FIHR, Călin Ile, a confirmat că patronatele din HoReCA se aşteaptă să piardă peste 100.000 de angajaţi în anul curent în urma restricţiilor impuse în contextul pandemiei. El a adăugat că 80% din hoteluri nu intenţionează să rămână deschise în următoarele 6 luni.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii