Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

PATRIMONY CONTEMPORAINE sau ce ar purta Mr. Darcy

Există ceasuri și există legende. Gata, am făcut-o: am început un articol cu ceea ce ar putea fi un super clișeu. Doar că nu este. E purul adevăr - Vacheron Constantin, cea mai veche manufactură cu activitate neîntreruptă (în 2015 împlinește 260 de ani) realizează de peste un sfert de mileniu ceasuri în producție limitată, adevărate opere de artă sau, în unele cazuri, capodopere.
IMG_7417

Cunoscătorii știu – nu este un brand orologer care să epateze prin modele fistichii, prin lovituri de imagine sau prin marketing fără limite. În cazul Vacheron Constantin, este valabil un alt adevăr universal care ar putea suna ca un clișeu, dar care i se potrivește mănușă: calitatea face diferența.

Ceea ce nu înseamnă că nu sunt renumiți pentru modelele lor haute joaillerie sau pentru piesele unice realizate la comandă (după știința mea, singura companie orologeră care își asumă un astfel de efort – am avut ocazia unei discuții foarte interesante cu responsabilul atelierului și am fost în același timp impresionată și ușor îngrozită de cererile celor care își doresc și își permit un model unic, personalizat, de la Vacheron Constantin).

Cum eu nu intru în categoria celor care își vor comanda prea curând ceva de la Atelier Cabinotiers (divizia pentru ceasuri „sur mesure“ de la Vacheron Constantin), dar și pentru că gusturile mele sunt poate mai simple – unul dintre modelele mele preferate de la venerabila manufactură a fost dintotdeauna Patrimony – de fapt colecția Patrimony Contemporaine. În treacăt fie spus, îmi place foarte mult și Overseas, dar deja aș fi fost probabil acuzată de supra simplificare, având în vedere că e cel mai accesibil model Vacheron.

Așa că am avut privilegiul să port, timp de două săptămâni, un model Patrimony Contemporaine din aur alb, un ceas aparent simplu, aparent nepretențios. Căci aici e geniul Vacheron Constantin – multe dintre ceasurile lor sunt de o simplitate atât de perfectă (știu că „perfectă“ nu are grad de comparație, dar nu pot caracteriza astfel alura acestor modele), încât se vede că este cultivată de peste 250 de ani.

E un model care, teoretic, mie nu mi-ar fi plăcut – plat (mie îmi plac ceasurile „cu greutate“), cu batoane pe post de indicatori orari (mie îmi plac cifrele romane sau măcar arabe) și cu un aspect vintage (aici sunt mai multe nuanțe, căci, în ierarhia mea personală, orice vintage până în anii ’40 e bun, orice trece de anii ’50 nu mă încântă, deoarece nu sunt o admiratoare a liniilor din deceniile ulterioare – modelul de față este tributar anilor ’50).

Cu toate acestea, l-am purtat în continuu, l-am întors, l-am admirat, l-am arătat, de-abia așteptam dimineața ca să îl pun din nou la mână și, evident, deși este în principiu un ceas masculin, nu i l-am lăsat nicio secundă soțului meu, care, ca de obicei, a fost un domn și și-a ascuns admirabil dezamăgirea și nici nu mi-a spus că m-am transformat într-un adevărat Smeagol, cu my precious în sus și în jos.

Ca să mă exprim puțin cum o fac PR-ii din industria orologeră, modelul acesta Patrimony Contemporaine are o carcasă de 40mm din aur alb, perfect completată de cadranul argintiu, pe care sunt aplicați indicatorii orari din aur alb, precum și crucea malteză, simbolul brandului. Crucea malteză din aur se regăsește și la curea, pe post de cataramă și este responsabilă pentru rănirea unora dintre multiubitele mele pulovere din cașmir, dar i-am iertat acest inconvenient – ceea ce spune ceva despre cât de mult îmi place ceasul.

Calibrul (2450 Q6) este, ca la orice ceas Vacheron Constantin, o bijuterie în sine și m-am bucurat mult să îl pot admira în fiecare zi prin capacul transparent – un automatic de excepție, marcat cu Hallmark of Geneva, cu un rotor din aur galben și o rezervă de funcționare de 40 de ore. Data este plasată discret dar și foarte lizibil în dreptul orei 6.

În concluzie este un ceas extrem de clasic, subtil, dar care nu poate trece neobservat, datorită faptului că are ceea ce mulți oameni și multe persoane nu mai au în ziua de azi: clasă. Și ca să îi acord cel mai mare compliment din arsenalul meu – este un ceas pe care l-ar fi purtat Mr. Darcy.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii