FacebookTwitterLinkedIn

Maia este un copil de 10 ani din Reșița, jud. Caraș-Severin și, ca orice copil, îi place să se joace. Joaca ei, însă, se numește artă. O parte dintre lucrările sale sunt deja la loc de cinste, cum ar fi „Mother Earth“, care face parte din artoteca „Memorii pentru viitor“ a Centrului pentru UNESCO – Louis François din Troyes, Franța.

„Numele meu este Maia Truțulescu, am 10 ani, iar marea mea pasiune este pictura. Prima expoziție personală am avut-o la vârsta de 5 ani. De atunci am avut cinci expoziții personale în mai multe orașe din țară, ultimele două fiind la București, la Biblioteca Națională a României, sala de expoziții – Pergament – și la Timişoara – Casa Artelor – Galeria Pigmalyon, o galerie dedicată exclusiv artiștilor profesioniști. Pentru mine să expun în aceste spații, la numai 10 ani, este un vis împlinit.

De asemenea, am mai multe participări la expoziții colective și de grup, dar și premii la concursuri de artă plastică. Lucrările mele se află în colecții private sau ale unor instituții din țară și din străinătate.

Criticii care au vorbit despre lucrările mele au afirmat că sunt mature și neașteptate pentru un copil de vârsta mea, iar dacă aș participa cu ele la o expoziție a adulților nu ar stârni niciun fel de bănuială că sunt făcute de un copil.

La început mă jucam cu culorile pentru că îmi plăcea să le combin, să le alătur, să le amestec. Experimentam, mă jucam. Și acum îmi place, la fel de mult ca înainte, să fac lucrurile diferit, pentru că pe pânză mă pot exprima mult mai variat și lejer.  Pictez lumea așa cum o văd eu. Pictez cu acrilice pentru că îmi place cum se combină culorile și se pot obține efecte frumoase. Ador să pictez pe suprafețe mari, multe lucrări depășindu-mă în înălțime. Cea mai mare lucrare pe care am pictat-o și care se află într-o colecție privată este de un metru jumătate pe trei metri.

În timpul liber merg la vernisaje, expoziții, la festivaluri de artă, pur și simplu sunt interesată să văd și lucrările altor artiști. Timpul liber, de după școală și teme, îl umplu cu alte câteva pasiuni: citesc, ascult muzică instrumentală (jazz work, blues), joc tenis de câmp, fac plimbări cu bicicleta, înot și ador să merg în excursii, pentru a vedea cât mai multe locuri noi și a savura arta din locurile respective.

Pictura rămâne, însă, marea mea preocupare. Arta îmi aduce zilnic bucurie și împlinire. Doresc să merg mai departe pe acest domeniu, iar în anii următori să-mi construiesc o carieră din această pasiune.