„Mâini măiestre“. Așa se numește clubul la care se adună săptămânal copiii pasionați de meșteșugărit din București. Este locul unde învățarea și munca devin sinonime cu relaxarea. Aici, copiii, coordonați de doamna Liliana Tremurici, profesor de educație tehnologică la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu“, descoperă meșteșugurile tradiționale românești. Doamna profesoară este omul care le insuflă copiilor dragostea pentru artă, tradiție și frumos. „Pe parcursul anului îmi fac timp, pe lângă programă și aplicațiile practice, să lucrez meșteșuguri cu elevii mei și să le inspir simțul pentru frumos și tradiție. Copii sunt atrași de artă, iar performanțele pe care le-am obținut se datorează lucrului intens din timpul anului”, spune cu mândrie profesoara.
Am cunoscut copii meșteșugari la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale“ organizată an de an la Muzeul Astra din Sibiu, copii care ne-au cucerit cu talentul și felul lor de a fi. Și le-am scris poveștile în paginile noastre, ca să învățăm ce înseamnă să fii pasionat de frumos!
Ana Marina are 11 ani și este elevă în clasa a IV-a. Îi place să confecționeze păpuși, iar această pasiune îmbinată cu mult studiu și muncă constantă o plasează pe locul I la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale“, secţiunea „Confecţionat păpuşi“.
„Mi-am descoperit pasiunea întâmplător. Aveam 7 ani când unchiul meu mi-a dăruit un mic gherghef, iar la scurt timp – văzându-mi lucrările – învățătoarea mea m-a încurajat să duc acest meșteșug la alt nivel.
La Olimpiadă merg de la vârsta de 8 ani. Acolo am obținut calificarea la meșteșugul de confecționare păpuși datorită unei păpuși pe care o făcusem când aveam 5 ani. De atunci învăț cum se confecționează păpușile, de la formă până la costumație. Mă documentez, citesc, mă inspir din cărți vechi. Păpușa este realizată în totalitate de mine, fiecare detaliu este bine stabilit și, la final, primește și un nume.
Pentru mine, confecționarea de păpuși este un hobby, o formă de relaxare. Însă am și alte pasiuni legate de artă. Dansul și scrisul sunt modalitățile mele de exprimare totală. Plănuiesc, chiar, să scriu o carte. În viitor, mă gândesc să urmez facultatea de arte, la design vestimentar. Deja merg la academia de arte, unde învăț despre istoria costumelor, despre designeri, reprezentarea materialului.”