Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Pasionați de  meșteșugul tradițional: Ana Anghelescu coase mileuri

Ce știm despre meșteșugurile populare? Că ne încântă ochiul și inima, că se fac cu har și cu migală, că strâng în ele toată priceperea și îndemânarea, de cele mai multe ori ale buncilor. Dar atunci când sunt practicate de copii, transmit înzecit bucurie și autenticitate. Iar copiii meșteșugari au menirea de a duce mai departe tradiția! Și asta îi face și mai speciali. Foto: Andrada Mihăilescu
 aboneaza-te
Ana Anghelescu

„Mâini măiestre“. Așa se numește clubul la care se adună săptămânal copiii pasionați de meșteșugărit din București. Este locul unde învățarea și munca devin sinonime cu relaxarea. Aici, copiii, coordonați de doamna Liliana Tremurici, profesor de educație tehnologică la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu“, descoperă meșteșugurile tradiționale românești. Doamna profesoară este omul care le insuflă copiilor dragostea pentru artă, tradiție și frumos. „Pe parcursul anului îmi fac timp, pe lângă programă și aplicațiile practice, să lucrez meșteșuguri cu elevii mei și să le inspir simțul pentru frumos și tradiție. Copii sunt atrași de artă, iar performanțele pe care le-am obținut se datorează lucrului intens din timpul anului”, spune cu mândrie profesoara.

Am cunoscut copii meșteșugari la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale“ organizată an de an la Muzeul Astra din Sibiu, copii care ne-au cucerit cu talentul și felul lor de a fi. Și le-am scris poveștile în paginile noastre, ca să învățăm ce înseamnă să fii pasionat de frumos!

Ana Anghelescu are 14 ani și este elevă în clasa a VIII-a. Cusutul este meșteșugul care îi ocupă timpul liber și activitatea care îi oferă, pe lângă rezultate deosebite, multă bucurie și satisfacție.

„Eu cos mileuri, în general, pe pânză topită. Am început să cos pe etamină medie și apoi pe etamină mică, iar acum lucrez pe pânză din bumbac. Obișnuiesc să mă inspir din cărți care conțin modele cât mai vechi și cât mai autentice. De exemplu, anul trecut, de Centenar, am realizat un mileu al cărui model se regăsea pe ia Reginei Maria și pe fota fiicei acesteia, Ileana.

Mă pasionează cusutul încă din clasa a VI-a. Inițial, am participat la Olimpiadă la secțiunea de împletituri, apoi am încercat măști și, într-un final, m-am oprit la cusături. Cusutul este o plăcere pentru mine și-mi place să mă las surprinsă de rezultat. În egală măsură, ador să citesc și să scriu.

Îmi doresc să ajung la Colegiul Gh. Lazăr, la profil Real, și mi-ar plăcea să devin profesor.“

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii