Cautare
, Contributor

Directorul Reprezentanţei de Promovare și Informare Turistică a României pentru Marea Britanie și Orientul Mijlociu, cu sediul la Londra.

Lifestyle |
|

Păsări de noapte

Ajung seara, la 10, în Dubai, și zborul de legătură e dimineaţa următoare la 8. Ce aș putea face noaptea în Dubai? Nu vreau să-mi iau hotel, dar nici nu aș rămâne în aeroport. E o postare pe Facebook ce mi-a amintit de multele nopţi petrecute prin aeroporturi în așteptarea unei legături. De atâta timp pierdut ce putea foarte bine fi folosit pentru a explora orașul în care mă aflam. Noaptea.
Razvan Marc_contibutors

Știu că noaptea e pentru odihnă și ziua pentru vizite, dar, date fiind circumstanţele, poţi foarte bine să faci cunoștinţă cu un oraș și în creierii nopţii. Orice aeroport respectabil, deschis 24 de ore, are legături de transport în comun non-stop cu centrul orașului. Dacă nu, există întotdeauna taxi. Mai peste tot însă, tarifele sunt duble noaptea. Cert este că poţi ajunge în oraș. Marile atracţii turistice: turnuri, palate, muzee, pieţe centrale sau monumente emblemă sunt la locul lor și peste noapte la fel ca în timpul zilei. Și toate sunt iluminate incredibil de frumos. Pozele sunt ca și rezolvate. Că în muzee și galerii nu poţi intra sau în turnuri nu poţi urca, e altă discuţie. Cel puţin un supermarket sau un night shop este deschis non-stop. Intră, plimbă-te printre rafturi, observă marfa și fă-ţi o idee despre ce preferinţe au localnicii și cât de scumpă e viaţa în acel oraș. Dacă te ia durerea de cap sau de burtă, găsești pe net o farmacie deschisă 24 de ore în orașul respectiv.

De îţi e foame și nu vrei să stai pe o bancă în parc (iar parcurile sunt de evitat noaptea) și să mănânci pâine și șuncă de la supermarket, găsești cu siguranţă și un restaurant deschis non-stop. Iar dacă vrei să faci sport după un zbor lung sau înaintea altui zbor și mai lung, găsești peste tot săli de sport deschise. Nemaivorbind că noaptea e pentru petreceri. Așa că tot pe net vei găsi cluburi deschise mult în noapte unde poţi dansa și socializa până vine vremea să te reîntorci la aeroport. Nu, nu vei avea bagajul cu tine pentru că, de obicei, acesta este păstrat de linia aeriană și trimis la destinaţia finală. Dacă acest lucru nu se întâmplă și la aeroportul de escală trebuie să îţi colectezi bagajul, nicio problemă. Poţi să-l lași la aeroport în locuri special amenajate contra unei taxe.

Orașele în care se fac escale sunt mari și foarte ofertante când e vorba de viaţa nocturnă. Astfel, în Tokio poţi mânca la orice oră din noapte (și zi) un ramen delicios. Opera din Sydney e mai frumoasă noaptea decât ziua. Reclamele luminoase din Picadilly Circus, Londra, sau Times Square, New York, nu se sting pe timpul nopţii. Cu rezervare prealabilă, poţi face un curs de tango în Buenos Aires  sau în Quito, Ecuador, unul de salsa chiar la 3 dimineaţa. Iar masajele în Bangkok sunt la fel de ieftine și de relaxante și la 5 dimineaţa ca și la 10 seara. Iar la Istanbul, după căderea nopţii, bucătarii termină de gătit ciorba de burtă, Iskembe Corba. Sunt câteva restaurante unde o poţi încerca la doar doi pași de aeroport.

Și totuși, ce e de făcut noaptea în Dubai? I-am scris prietenei E.A., româncă și una dintre cele mai apreciate și mai premiate femei concierge din Dubai, și m-a lămurit în privinţa activităţilor de noapte din orașul cu primul hotel de șapte stele din lume.

Pentru sport există o reţea de gym-uri 24 Fitness care sunt deschise non-stop. Pentru SPA mi-a recomandat serviciile de la hotelul Kempinski, Mall of the Emirates, la orice oră din noapte sau zi. Mi-a spus că în timpul Ramadanului, Dubai Mall e deschis non-stop, că anul acesta se va inaugura Deira Night Market, ce va fi deschisă zilnic de la 5 seara la 5 dimineaţa. La Madinat Jumeirah există câteva lounge-uri deschise non-stop unde se poate intra cu plată, că marile cluburi din Dubai sunt deschise până la 2-3 dimineaţa și la Burj Khalifa, At the Top, poţi lua micul dejun începând cu ora 5.30. Și priveliștea e ireală.

Însă ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că, bineînţeles cu rezervare înainte, poţi face un tur astronomic în deșert peste noapte. Platinum Heritage sau Arabian Adventure sunt două dintre companiile care organizează asemenea tururi în care petreci noaptea în deșert, și un expert în ale astronomiei îţi povestește câte-n lună și în stele despre lună și despre stele. E pe listă pentru următoarea mea vizită în Dubai.

Recomandarea mea pentru o cină foarte târzie sau un mic dejun foarte devreme în Dubai sunt restaurantele pakistaneze deschise non-stop mai ales în zona Deira, aproape de aeroport. Sunt ieftine și mâncarea e foarte bună. Metroul din Dubai nu circulă toată noaptea. Ultimul tren e la ora 1 dimineaţa și primul la 5.30. Însă taxiurile nu sunt chiar așa de scumpe, iar taximetriștii, mulţi pakistanezi, te pot duce la restaurantele de care îţi spuneam.

Dacă vrei să stai totuși în aeroport, în Dubai, există hoteluri-capsulă ce pot fi închiriate pentru câteva ore de odihnă, lounge-uri unde se poate intra pe baza unei taxe și magazine duty free cu de toate, de la alcool la haine.

De altfel, acest gen de hoteluri-capsulă se găsesc în aeroporturi din întreaga lume. În unele găsești expoziţii de artă, în altele – parcuri de distracţii și grădini tematice, iar în cel mai premiat aeroport al lumii, Changi, în Singapore, este și o piscină, pentru o baie în miez de noapte.

Așadar, ziua e făcută pentru explorat, dar nu e chiar atât de rău nici noaptea.

Titlul articolului este inspirat de tabloul cu același nume al pictorului american Edward Hopper. Precis știţi imaginea, dacă nu, o găsiţi pe Internet. Până să văd pictura lui Hopper, aflasem însă de Păsările de noapte (Nighthawks) din serialul animat The Simpsons. Data viitoare când rămâneţi peste noapte într-un aeroport, ieșiţi în oraș. Sunt convins că veţi găsi lucruri, locuri și personaje la fel de interesante ca într-o escapadă pe timp de zi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii