Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Parteneriatul public-privat, soluţia pentru finanţarea proiectelor importante

medici_doctori_spital.jpg
Ultimul tren pentru ca statul român să poată construi şcoli, spitale, autostrăzi este parteneriatul public-privat (PPP), au spus avocaţii firmei bpv Grigorescu-Ştefănică.

„Dacă în 2001, un privat făcea lobby pentru PPP, acum este invers, publicul pune presiune pentru realizarea acestora”, a spus avocatul Daniel Ştefănică, partener al firmei de avocaţi, completând că, în acest fel, acest tip de proiecte ar putea deveni, în sfârşit realizabile.

„Piaţa de parteneriate public-private, în Europa, în momentul de faţă a scăzut, potrivit, European Investment Bank, din toate punctele de vedere – în 2012, s-au semnat 66 de PPP în toată Europa, cu 20% mai puţine faţă de 2011, iar valoarea lor a fost mai mică cu 35%”, a spus Cătălin Grigorescu, managing partner la bpv Grigorescu-Ştefănică.

În contextul în care Legea Parteneriatelor Public-Private urmează să fie modificată, este important, în opinia avocaţilor de la bpv Grigorescu-Ştefănică, ca amendarea să fie cât mai bine făcută pentru a da şansa reală a unei dezvoltări economice şi sociale.

„Ne dorim în primul rând ca legea să fie cât mai flexibilă, să nu prevadă restricţii inutile. Proiectele de parteneriat public-privat sunt foarte complexe şi diferă unele de altele. Practic, se doreşte un cadru legislativ mininal, dar care să prevadă substanţăpentru ca un proiect să poată avea închidere financiară: să fie clar circuitul banilor în proiect, de unde vin aceştia, cine încasează, cine plăteşte, şi în ce cuantum răspunde şi ce garanţii sunt oferite pentru fiecare contribuţie”, a mai spus Cătălin Grigorescu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii