Cautare
, Contributor

Între noi părinții |
|

Parteneri în joc și-n joacă

Se spune că prin joc îi ajutăm pe copiii noștri să descopere lumea și le dăm curajul și determinarea să o cucerească. Așa că am luat la întrebări un părinte jucăuș – pe George Buhnici - și am aflat totul despre jocurile și momentele lui de conectare cu fiica sa, Ariana! de Magda Popescu-Biclineru, Foto: Matei Buță
Forbes George Buhnici-075-Edit_2

F.K.: Toate studiile și teoriile de parenting arată că jocul este cea mai bună metodă de conectare cu copilul și cea mai ușoară modalitate a celor mici de a explora lumea.  Voi cum vă petreceți timpul când sunteți împreună?

G.B.: Ariana, ca orice copil, își descoperă lumea prin joc. Ne jucăm cât putem de mult cu jucării de multe feluri, de preferință istețe, dar nu neapărat gadgeturi. În plus, mergem împreună la activități – așa cum e înotul. Ea se antrenează să devină delfin sau sirenă, eu – rechin de mică adâncime.

F.K.: Cum ne descrii relația cu fetița ta?

G.B.: Sunt tatăl fiicei mele. Mă asigur că știe că sunt mereu aici pentru ea și mi-am propus să o învăț devreme că suntem parteneri și prieteni, nu șefi ori subalterni. Ea mă învață să mă joc mai mult și lucrează din greu la asta. Sunt un elev dificil la acest capitol, dar mă tratez.

F.K.: Ce simți când te joci? Crezi în teoria care spune că jocul scoate din noi tot ce e mai bun?

G.B.: Am fost un elev silitor și sunt jurnalist de la 16 ani. Munca mea este serioasă în cea mai mare parte a timpului. Uneori e atât de serioasă, încât dă în ridicol sau grotesc. Îmi e ciudă când nu reușesc să mă joc cu poftă și acum reînvăț asta. Mă bucur totuși ca un copil atunci când descopăr un gadget nou. Cred că toți compensăm la maturitate jucăriile pe care nu le-am avut și jocurile pe care nu le-am jucat destul. Când mă joc, mintea se eliberează de orice gând negativ. E o perioadă de liniște printre gândurile stresante și deadline-uri. Cel mai bine simt asta când mă joc un joc de strategie pe mobil unde trebuie să reacționez la zecime de secundă. 30 de minute măcar, în fiecare zi, sunt decuplat de la muncă.

F.K.: Există o carte care se numește „Rețete de jocuri“, scrisă de un psiholog renumit. Crezi că există rețete de joc cu copiii sau jocul liber este cel mai frumos?

G.B.: Cred în ambele variante. Jocurile copilăriei noastre prind și acum. Ariana sare șotronul și e înnebunită după jocul de-a prinselea ori de-a v-ați ascunselea. Împreună cu colegii ei a inventat însă un joc numit… grătar. E un fel de prinselea combinat cu țară, țară vrem ostași. Imaginația lor e nelimitată și jocurile de acum le împing frontierele creativității de mai târziu.

F.K.: Copiii învață mult prin joc și joacă. Care este jocul vostru preferat? Dar jucăriile preferate ale Arianei?

G.B.: Tableta și jocurile de pe ea sunt interesante când facem naveta, însă acasă preferăm „să meșterim“ cu hârtie, carton, lipici, cărămizi LEGO sau păpuși. Serile sunt și pentru filme. Ari este fan Jumanji, Miss Peregrine și Matilda. Înțeleg perfect de ce. Ne apucăm acum împreună de Harry Potter. O să fie magic!

F.K.: Sunt jucării pe care le-ai cumpărat pentru tine, sub pretextul că Arianei i-ar plăcea tare? Ne poți spune una care te-a provocat și despre care ai spus „wow“ atunci când ai descoperit-o?

G.B.: Desigur! De la becuri inteligente, care se colorează pe muzică sau filme, până la salteaua pe care țopăim în curte. Le folosesc și când ea nu e acasă. Chiar acum câteva zile am pus o ghirlandă cu astfel de becuri pe terasă, pe mov, că mi s-a părut haios.

Cea mai recentă „investiție“ de acest tip este un set
LEGO BOOST, pe care eu l-am desfăcut și Ariana l-a luat apoi în stăpânire. E uimitor cât de repede a început să programeze pisica. Momentan o pune să cânte „la mulți ani“ și să scoată tot felul de sunete în timp ce dă din coadă. Eu sper să o dezasamblăm și să îl construim și pe Vernie, robotul cu șenile.

F.K.: Aveți vreun „joc secret“ pe care adorați să-l jucați împreună?

G.B.: Jocul nostru secret este de-a v-ați ascunselea când ne pitim de mami. Încă ne ascundem la vedere, așa că ea nu se sperie. Mi-e teamă că dacă vom continua trebuie să trecem la nivelul următor și să ne ascundem prin poduri, beciuri și alte locuri ciudate.

F.K.: Există vreun ritual când vine vorba despre cumpărarea jucăriilor? Aveți o pușculiță magică, vreun sfat pentru părinți?

G.B.: Jucăriile nu sunt la discreție. Ariana are și pușculiță, dar înțelege și conceptul de limită de buget. Intrăm la cumpărături și știe că nu cumpărăm jucării mai scumpe de o anumită sumă. Investițiile mari le lăsăm pentru aniversări și Moș Crăciun. Astfel am ajuns să completăm toată colecția de LEGO Friends, dar și de păpuși Ladybug. Pe parcursul anilor am ajuns să caut miraculosul, ceasul ori cănuța nu-știu-care prin deplasările din străinătate și prin aeroporturi.

„Jocul e bun. Jocul e sănătos. Prin joc învățăm lumea, dar ne și relaxăm.
Nu am crezut niciodată că o să mă reapuc de colorat, dar este o activitate atât de faină. La 37 de ani sunt din nou învățăcel al jocurilor. Vreau să fiu un partener de joacă mai bun pentru copilul meu, dar și pentru mine.“ George  Buhnici

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii