Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

Parlamentul European a votat în favoarea eliminării blocajelor în comerțul online transfrontalier

Cumpărătorii online vor avea acces mai larg și mai ușor la produse, rezervări de hoteluri, închirieri de mașini, festivaluri sau bilete pentru parcurile de distracții din alte state UE.
cumparaturi online

Noile reguli vor interzice „blocarea geografică” a cumpărătorilor care accesează pagini de internet din alt stat membru UE, pentru a le permite să aleagă de pe ce pagină vor achiziționa bunuri sau servicii, fără să fie blocați sau redirecționați automat către o altă pagină din cauza naționalității, locului de rezidență sau chiar a unei locații temporare unde se află.

Comercianții vor fi obligați să îi trateze pe clienții online dintr-un alt stat UE ca și pe cei locali, adică să le ofere acces la aceleași prețuri sau condiții de vânzare, atunci când:

  • cumpără bunuri (de ex. aparate electromenajere, electronice, haine) care sunt livrate către un stat membru spre care comerciantul are ofertă de livare în condițiile sale generale sau care sunt colectate de la o locație agreată de ambele părți, într-un stat membru în care comerciantul oferă această opțiune (comercianții nu sunt obligați să livreze în toate statele UE, dar cumpărătorii trebuie să aibă opțiunea de a colecta pachetul de la o locație agreată cu comerciantul)
  • primește servicii furnizate electronic care nu sunt protejate de copyright, cum ar fi servicii de stocare de date, cloud, firewall, găzduire pagini de internet, sau
  • cumpără un serviciu care este furnizat în locația comerciantului sau în altă locație unde operează comerciantul, cum ar fi hoteluri, evenimente sportive, închirieri de mașini, festivaluri de muzică sau bilete de intrare în parcuri de distracții.

IATĂ EXCLUSIVITATEA DE CARE AVEAI NEVOIE: AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE FILME ȘI SERIALE

Regulile interzic și tratament diferit pentru cumpărători în funcție de țara de origine a cardului de credit sau de debit.

Furnizorii vor putea permite ce modalități de plată doresc, dar nu vor putea discrimina împotriva unui brand specific de instrumente de plată, pe baza naționalității.

Conținutul digital protejat de copyright, cum ar fi cărți electronice, muzică ce poate fi descărcată sau jocuri online nu face obiectul acestor noi reguli, pentru moment.

Cu toate acestea, Comisia va trebui să evalueze după doi ani de la intrarea în vigoare a acestei legislații dacă interzicerea blocării geografice trebuie extinsă pentru a cuprinde și acest tip de conținut.

Róża Thun (PPE, PL), raportor, a spus: „Această nouă lege privind blocarea geografică este un pas important înainte către o piață unică digitală și mai competitivă și mai integrată, atât pentru consumatori, cât și pentru comercianți. Reprezintă, de asemenea, un moment important în lupta împotriva discriminării consumatorilor pe baza naționalității sau locului de rezidență, un lucru care nu trebuie să se întâmple în Europa noastră unită. Am dovedid că Uniunea Europeană poate oferi rezultate concrete cetățenlor de pe tot continentul, aducând schimbări pozitive în viața lor de zi cu zi.”

Noile reguli au fost aprobate cu 557 de voturi pentru la 89 contra și 33 de abțineri.

Acordul privind regulamentul privind blocarea geografică trebuie aprobat formal de Consiliu.

Noile reguli se vor aplica la nouă luni după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, adică înainte de sfârșitul anului 2018.

BACKGROUND

Circa 63% dintre paginile de internet nu permit cumpărătorilor să facă achiziții din alt stat membru, conform rezultatelor unui studiu efectuat prin intermediul ”cumpărătorilor misterioși” de către Comisia Europeană.

În cazul bunurilor, cea mai mare blocare geografică a avut loc pentru echipamentele electromenajere (86%), iar în cazul serviciilor, pentru rezervările online în domeniul timpului liber, cum ar bilete la evenimente sportive (40%).

Consumatorii UE manifestă o cerere tot mai mare de cumpărături online transfrontaliere. În ultimii zece ani, numărul europenilor care cumpără online s-a dublat.

Parte a pieței unice digitale, regulamentul pentru eliminarea blocării geografice nejustificate a fost inclus în pachetul de comerț electronic, împreună cu legislația privind serviciile poștale transfrontaliere de coletărie, ce urmează a fi votată în plen în martie 2018 și cu o lege privind întărirea aplicării măsurilor de protecție a consumatorului, aprobată deja de Parlament în noiembrie 2018.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii