Parlamentul a adoptat miercuri, cu 174 de voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” şi trei abţineri, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), din care vor face parte 33 de companii de stat, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei, transmite News.ro.

Potrivit Eurostat, companiile care ar trebui să facă parte din FSDI trebuie să nu fie în insolvenţă. În forma finală, numărul de companii a fost crescut cu zece, față de forma inițială, iar capitalul social a fost crescut de aproape cinci ori (de la 1,85 de miliarde de lei).

FSDI are ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Potrivit unui amendament al PSD adoptat de Comisia de politică economică, strategia investiţională a FSDI se aprobă de către Guvern şi este corelată cu un set de indicatori de performanţă pe termen scurt, mediu şi lung care vizează, fară a se limita, la următoarele: a) dezvoltarea infrastructurii în România; b) crearea de locuri de muncă; c) stimularea inovaţiei şi a noilor tehnologii; d) creşterea capitalului uman pe termen lung; e) creşterea competitivităţii economiei româneşti.

PNL, USR, PMP şi deputaţii neafiliaţi au anunţat în plen că vor ataca la Curtea Constituţională proiectul.

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a anunţat miercuri că PNL va sesiza CCR cu privire la legea pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, transmite Agerpres.

“PNL va sesiza Curtea Constituţională a României pe Legea prin care astăzi PSD-ALDE au dat cea mai puternică lovitură economiei naţionale româneşti, prin înfiinţarea aşa-zisului Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este cel mai mare tun care se pregăteşte patrimoniului de stat din ultimii ani! Dacă până acum Guvernele PSD-ALDE au demonstrat reala incompetenţă în a gestiona responsabil economia românească, acum am asistat la un act premeditat prin care Guvernul şi majoritatea parlamentară intenţionează să pună cele mai profitabile companii ale României sub o administrare total netransparentă şi clientelară, aservită unor interese dubioase”, a scris Turcan pe Facebook.

Liderul deputaţilor liberali a subliniat că această lege încalcă principiul bicameralismului, în sensul că la Camera Deputaţilor au fost introduse în lege noi companii, pe lângă cele iniţiale, care urmează să intre sub administrarea acestui fond “mamut”. “Din start, legea are un caracter neconstituţional!”, subliniază Turcan. Ea precizează şi că legea încalcă articolul 135 din Constituţie, care consacră faptul că România este economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă.

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a solicitat ca proiectul de lege să se întoarcă la Comisie pentru trei-patru ore, dar cererea sa a fost respinsă prin vot. Liberalul a susţinut că amendamentele depuse de PNL nu au fost discutate în Comisie. “Chiar dacă nu le doriţi, le respingeţi în Comisie”, a afirmat Tinel.

USR anunţă că va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Liderul USR, Dan Barna, a declarat că în fiecare săptămână democraţia “dispare în mod accelerat”, iar avuţia ţării va fi o resursă pentru Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, mai scrie News.ro.

“USR va contesta la CCR, alături de PMP şi deputaţii neafiliaţi, legea privind Fondul Suveran. În sens mai larg, dacă ne uităm, vedem ce se întâmplă când un stat este condus de condamnaţi penali. Practic fiecare zi de vot final a devenit pentru România o zi neagră a democraţiei. Aproape în fiecare săptămână democraţia dispare în mod accelerat din statul nostru şi statul este confiscat cu fiecare nouă decizie. Astăzi practic, s-a decis ca avuţia României, cât mai există şi e profitabilă, să treacă într-o administrare privată  şi vor deveni resurse personale pentru domnii Tăriceanu şi Dragnea”, a declarat Dan Barna.

“Unii colegi care astăzi spun aceste enormităţi, inspiraţi probabil şi de cineva care vorbea de înţelegeri (…) cu evreii, pentru că sunt în aceeaşi gaşcă, susţineau în campania electorală ideea acestui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Nu-l susţineau pentru că trebuia să fie susţinut, ci pentru că au înţeles cât este de important şi este unul dintre pilonii importanţi ai programului de guvernare. Acest Fond, că am văzut că e criticat şi de opoziţie, funcţionează în multe ţări din Europa, din lume şi a ajutat economia. Un fond care va participa la dezvoltarea infrastructurii mari din România, va participa la reindustrializarea României, un fond care va investi în agricultură, care va genera foarte multe locuri de muncă şi care va contribui serios la creşterea PIB”, a afirmat Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

Întrebat de ce au fost introduse în FSDI companii precum Poşta Română, care nu sunt foarte profitabile, acesta a spus: “Orice companie care este introdusă în acest fond va fi avantajată. Pe noi ne interesează asta şi aşa se va întâmpla. Toate aceste companii să se dezvolte mult mai bine şi mult mai sănătos, pentru că va fi o dezvoltare cu o influenţă politică zero, va fi o administrare profesionistă. Acolo vor fi selectaţi şi numiţi în cele două structuri de conducere profesonişti, oameni care să facă ca aceste companii să fie mult mai profitabile, mult mai eficiente. (…) Este inadmisibil ca unele companii importante an de an să stea cu bani în bănci pe care să nu-i folosească pentru dezvoltarea proprie şi economică”.

Întrebat dacă Darius Vâlcov va fi numit într-o funcţie de conducere la FSDI, Dragnea a negat şi a spus că Vâlcov nu vrea acest lucru.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că este de acord cu forma în care a fost adoptat astăzi proiectul de lege privind Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) şi susţine că există interes cu privire la proiect, deoarece a fost întrebat de mai multe ori când va deveni operaţional. Ministrul a explicat că Fondul nu a fost creat pentru a fura banii, aşa cum a acuzat opoziţia, şi susţine că vor participa doar companiile profitabile, mai relatează News.ro.

“Aşa cum astăzi a fost votat Fondul Suveran, eu sunt de acord cu el. (…) Am fost de foarte multe ori întrebaţi vizavi de acest instrument, de momentul la care va putea deveni operaţional, deci interes există. Am auzit şi azi în Parlament fel de fel de acuze nefondate – că cineva fură banii. Nu! Sunt companii profitabile, asta a fost o condiţie, chiar ieri am avut un amendament pentru a ne asigura în plus că ceea ce va intra în Fond să ve face pe baza unei analize foarte clare, pentru ca Fondul să nu fie clasificat în buget ca instrument financiar. S-a aprobat un capital de lucru de două miliarde de lei şi produsul social de nouă miliarde. Se fac plăţile în tranşe, prima tranţă este de 200 de milioane (de lei – n.r.), iar restul de tranşe se fac atunci când există şi investiţii”, a declarat Teodorovici.

Întrebat care este avantajul unei companii aflate acolo faţă de situaţia de astăzi, ministrul Finanţelor a răspuns: ”Fiind în zona aceasta, acest Fond putând să se împrumute la un cost mult mai scăzut, acele investiţii pentru acea companie se fac la un alt cost. Sunt avantaje că aceste companii să fie împreună. Partea imporantă care urmează după ce această lege este publicată în Monitorul Oficial este modul în care se face acel Consiliu de Supraveghere, care se vor numi pe acelaşi criterii ca în ordonanţa corporativă”.