Cautare
, Editor Coordonator

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

ForbesLife |
|

Paris, loc de joacă pentru iubitorii de cărți

Parisul e o stare. Una în care-mi place să mă pierd mai ales vara, când mi se face poftă de mers și explorat. Și cum uimirile mele au mare legătură cu lecturi, cărți și răsfoieli, de data aceasta, Parisul a ajuns loc de joacă pentru aventurile unei iubitoare de cărți.
shutterstock_321760211

Îmi place Parisul și nu doar pentru că ar fi capitala modei ori pentru că aici găsești muzee de care nu te mai saturi, străzi pe care te pierzi, ci și locuri unde cărțile se simt la ele acasă, în orice formă ar fi: noi sau deja citite. Așa că, întâmplător sau nu, am ajuns în câteva locuri pe care iubitorii de cărți ar trebui să le treacă pe lista lor de obiective pariziene, pe undeva între Orsay și Versailles.

Shakespeare and Company

Țin minte că prima dată am zărit sigla Shakespeare & Co. în filmul „Julie & Julia“ și simt și acum duioșia aceea care m-a făcut să caut locul pe care l-am păstrat pe o listă cu dorințe mai bine de 10 ani. Dacă n-am știut câtă bucurie încape în mine până acum, am aflat când am ajuns pe 37 rue de la Bûcherie, într-una dintre cele mai cunoscute librării din lume, plină de cărți, de oameni și de scări cu mesaje.

Cred că am stat nici mai mult, nici mai puțin de o oră, făcându-mi loc printre rafturi, explorând cu atenție secțiunile beletristice, alegând o carte și renunțând în același timp la alta. Am plecat cu brațele pline de volume și chiar în după-amiaza aceea am început să citesc în Grădinile Luxemburg colecția semnată de Ursula Doyle‎ – „Love Letters of Great Men“ (încă nu am curajul să încep „Love Letters of Great Women“) și să mă amuz de cartea lui Ann Shen, „Bad Girls Throughout History: 100 Remarkable Women Who Changed the World“.

Assouline

Pe 35, rue Bonaparte, o sufragerie mare cu pereți roșii și cărți luxoase ce ascund subiecte precum arhitectura, arta, designul, moda, gastronomia fină, bijuteriile sau călătoriile mă întâmpină cu ușile larg deschise. Scări mobile așezate de-a curmezișul rafturilor generoase te invită să le urci dacă și numai dacă ai epuizat titlurile propuse de rafturile de jos.

Assouline e un loc pentru cititorii elitiști, care-și doresc volume grațioase, esențiale, generoase. Albumele de artă, modă și lifestyle se contopesc de minune cu accesoriile unei biblioteci baroce: un etui din piele, o lumânare parfumată, o scrumieră din bachelită, o lampă șic – fiecare te invită să iei parte măcar pentru câteva momente dintr-o fantezie livrescă.

Les Bouquinistes

Vânzătorii de cărți, vederi și antichități de pe malul Senei, les bouquinistes – cum îi cunosc globetrotterii lumii –, nu sunt doar obiectiv turistic de bifat, ci de-a dreptul încântare. M-am trezit într-o dimineață și-am luat la pas malul Senei, cu intenția de a fi, pur și simplu. De a mângâia cu privirea, de a căuta, de a mă-ntreba. Care mai de care mai amabili, les bouquinistes vând ediții princeps, cărți poștale și picturi care par atinse de insomnia spiritului critic. Nu degeaba sunt marcă a capitalei franceze și punct central de atracție!

Citește și Hygge, arta de a trăi frumos

Taschen

Dacă îți place arta în toate formele ei și lecturile reprezintă una dintre marile plăceri ale vieții tale, atunci îmi înțelegi entuziasmul atunci când pășesc în buticurile Taschen. Un hibrid între galerie și librărie, Taschen împrumută de la ambele ceea ce este mai nonconformist și regizează un spațiu care invită la lecturi hulpave. Așa că, dacă n-ai ajuns încă, nu ocoli adresa 2 Rue de Buci, iar dacă mai ai răbdare, imediat pe străduța ce se diluează în față, vei găsi buticul cu minunății pentru cei mici, dar și pentru cei mari „The Little Prince Paris“.

Les Éditeurs – café littéraire

La intersecția care duce către Odéon, pe una dintre străduțele care par fotografiate pentru cărți poștale de trimis celor care tânjesc după invidii, se arată timidă o cafenea literară în care atmosfera pariziană e la ea acasă: muzică clasică, vitrine pline de cărți care țin locul pereților, scriitori boemi cu trabucuri pe post de viciu sau jurnaliști entuziasmați de un subiect nou.

Les Éditeurs este un soi de cafenea-bibliotecă, unde canapelele roșii din piele, pe care în alte condiții le-aș privi suspicios, completează aici de minune vitrinele pline de cărți, parfumul de cafea și lampadarele impozante. Un loc liniștit, camuflat într-o cafenea literară cu asperități luxuriante, unde trebuie neapărat să deguști un Café Gourmand. Scriu din Paris, în ultima zi de refugiu francez, pe care mi-o voi petrece tot asediată de cărți, într-o căutare a conținutului și mai puțin a formei. Sper să-mi găsesc răspunsurile și să le iau cu mine printre cărțile din bagaje, alături de-o fărâmă din Parisul pe care-l găsesc fermecător. Au revoir!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii